Απόψεις|30.07.2019 14:21

ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ: Το κάρο προηγείται του αλόγου

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Το ότι ο Κώστας Σκανδαλίδης είναι µία από τις πλέον στιβαρές παρουσίες στον χώρο του ΚΙΝΑΛ είναι γενικά γνωστό. Αναγνωρίζεται από φίλους και αντιπάλους. Στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαµορφώνεται το αποδεικνύει για ακόµη µία φορά.

Η πρόσφατη συνέντευξή του στο «Εθνος», που έδωσε τροφή στα σενάρια για συζητήσεις και επαφές µε τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς παράλληλα να αποκλίνει από τη γραµµή του ΚΙΝΑΛ περί «διµέτωπου», έδειξε ότι µπορεί να χειριστεί αρκετά περίπλοκες καταστάσεις. Ειδικά µάλιστα για το Κίνηµα Αλλαγής αναµένεται να προκύψουν πολλές τέτοιες, και µάλιστα στο άµεσο µέλλον.

Χθες, πάντως, µιλώντας στη Βουλή, ο Κώστας Σκανδαλίδης φρόντισε να κάνει αισθητό το πολιτικό του στίγµα, µε µια συνολική πολιτική παρέµβαση. Ερµηνεύοντας την τρέχουσα συγκυρία από την οπτική της κυβέρνησης είπε πως «κατανοώ απολύτως την τακτική του πρωθυπουργού», που «σπεύδει να δείξει γρήγορα ανακλαστικά και ετοιµότητα για την κυβέρνησή του» και «να φέρει ό,τι ακούγεται ευχάριστα στα αυτιά των πολιτών».

Μόνο που ο Κώστας Σκανδαλίδης σχολίασε πως την ίδια στιγµή µεταφέρεται σε άγνωστο χρόνο στο µέλλον η συνολική φορολογική µεταρρύθµιση. Πράγµα που αποδεικνύει ότι «δεν είναι έτοιµος ο πρωθυπουργός να εµφανίσει το µείγµα πολιτικής για το οποίο επαιρόταν πριν από τις εκλογές». Φυσικά συνέδεσε την όλη ιστορία µε τα υποχρεωτικά πλεονάσµατα και τη διαπραγµάτευση µε τους δανειστές.

Κάπου εδώ προέβαλε και τη βασική πρόταση του ΚΙΝΑΛ: «Κάτι τέτοιο µπορεί να κερδηθεί µόνο µε διαδικασίες ενιαίου εθνικού µετώπου και διαπραγµάτευσης, θα δηµιουργούσε την αίσθηση µιας πραγµατικής αλλαγής πορείας που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος». Με απλά λόγια προηγείται το κάρο του αλόγου. Ο Κώστας Σκανδαλίδης πιστεύει πως πρώτα αναδεικνύεις τα πολιτικά ζητούµενα και διακυβεύµατα. Μετά αναζητάς ποιος θέλει και ποιος µπορεί να κάνει υπερβάσεις για την εξυπηρέτησή τους.

Είναι -θα µπορούσε να πει κανείς- µια πολιτική πλατφόρµα αρκετά ευέλικτη, που µπορεί να δικαιολογήσει ακόµη και πολιτικές κινήσεις που φαίνονται αντιφατικές µεταξύ τους. Από την άλλη, όµως, είναι και µια πρόταση που θα βρει εύκολα αποδέκτες στους πολίτες και στους ψηφοφόρους. Ιδίως αν αυτή µπορεί να διατυπωθεί απλά και κατανοητά. Χωρίς να µοιάζει µε πολιτικάντικο τερτίπι. Και αυτήν ακριβώς την ικανότητα έχουν «παλιές καραβάνες» σαν τον Κώστα Σκανδαλίδη.

ΚΙΝΑΛΣΥΡΙΖΑΚώστας Σκανδαλίδης