Απόψεις|01.08.2019 14:50

Όταν η Γιάννα Αγγελοπούλου ήταν «Μίστερ Μπιν, Ιονέσκο, Πιραντέλο» (vid)

Σπύρος Σεραφείμ

Επικεφαλής στην Επιτροπή για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 θα είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από το Μαξίμου, «η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου ορίστηκε από τον Πρωθυπουργό επικεφαλής της επιτροπής “Eλλάδα 2021”. Την απόφασή του το 2021 να είναι ένα έτος εθνικής γιορτής για τον Ελληνισμό, εντός και εκτός Ελλάδος, υλοποιεί από σήμερα ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναθέτοντας στην κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου τη θέση της επικεφαλής της Επιτροπής που θα συγκροτηθεί για τις εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση».

Θεωρώ ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου είναι κατάλληλη για αυτή τη θέση, έχει αποδείξει ότι μπορεί να διοργανώσει αντίστοιχες εκδηλώσεις – αυτή είναι η άποψή μου. Και επειδή πολλοί μπορεί να σκεφθούν «ωχ, πόσα χρήματα θα πάρει για αυτή τη νέα θέση που ανέλαβε», να σημειωθεί ότι ο ρόλος της θα είναι αμισθί - όπως είπε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η είδηση θα τελείωνε εδώ, όμως έχω μνήμες από το όχι και τόσο μακρινό 2014. Τότε, πρωί Δευτέρας ήταν, και βρισκόμουν στο στούντιο του ΒΗΜΑ FM 99,5 όπου ως μουσικός διευθυντής μετέδιδα live μουσικές ανάλογα με την επικαιρότητα και τις ειδήσεις. Απέναντί μου βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι Βασίλης Χιώτης και Νότης Παπαδόπουλος για την καθημερινή εκπομπή τους και είχαν καλεσμένο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη. Εκείνος, ανάμεσα στις υπόλοιπες ερωτήσεις που του τέθηκαν, σχολίασε και τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή της η Γιάννα Αγγελοπούλου στην Καθημερινή της Κυριακής.

Ο κ. Γεωργιάδης, τότε, στάθηκε ιδίως στο γεγονός ότι η πρώην επικεφαλής του Αθήνα 2004, δήλωσε σε εκείνη τη συνέντευξή της «αντισυστημική». «Δεν έχει πλάκα ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη είναι αντισυστημική; Ότι ένας άνθρωπος που είναι δισεκατομμυριούχος και ζει τη μισή ζωή του στο Γκστάαντ και την άλλη μισή στον Πύργο στο Λονδίνο και στο ενδιάμεσο κάνει μια βόλτα στην Αράχωβα για να ξεσκάσει, δηλώνει ότι θα ψηφίσει Τσίπρα γιατί δεν τον φοβάται και δηλώνει αντισυστημική;», είχε αναρωτηθεί τότε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και συνέχισε: «Απ’ ό,τι μαθαίνω, ο γιος της κάνει μεγάλη εκστρατεία στο Χάρβαρντ, με διάφορα άλλα φτωχόπαιδα των λαϊκών συνοικιών. Μάχονται για το κατώτατο εισόδημα και τη φτώχεια, σκληρά. Έχουν ταράξει το αμερικανικό κατεστημένο αυτοί οι αντισυστημικοί!», όπως υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι ένα πρόσωπο που θέλει να παίζει στο νέο σκηνικό, διότι όταν έχεις δηλώσει πριν από τις εκλογές ότι θα ψηφίσεις τον ΣΥΡΙΖΑ και θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσδοκάς σε κάποιου είδους πρόσβαση. Η εικόνα της Γιάννας Αγγελοπούλου να δηλώνει "απέναντι στο σύστημα" και ότι θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ, με συγχωρείτε, ξεπερνάει... είναι, Πιραντέλο, Ιονέσκο, είναι Μίστερ Μπιν… Ολα μαζί, είναι πέραν των ορίων!», προσέθεσε χαρακτηριστικά, για να «σπάσουν» τα τηλέφωνα (sic) από κλήσεις ακροατών που συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν με τον καλεσμένο της εκπομπής.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Έναν χρόνο νωρίτερα, το 2013, ο Άδωνις Γεωργιάδης κατήγγειλε τη Γιάννα Αγγελοπούλου για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και αδιαφανείς πρακτικές στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Μάλιστα, τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς ο κ. Γεωργιάδης είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή για την οικονομική διαχείριση από την Οργανωτική Επιτροπή του Αθήνα 2004.

Οι ερωτήσεις, λοιπόν, που θέτουμε στον Άδωνι Γεωργιάδη και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι οι εξής:

Κύριε Γεωργιάδη, εξακολουθείτε να έχετε τις ίδιες απόψεις για την κυρία Αγγελοπούλου;

Κύριε Μητσοτάκη, συμφωνείτε με τις απόψεις του κ. Γεωργιάδη;

Τι συνέβη και άλλαξαν γνώμη; Ή, μήπως, αμφότεροι, ανέπτυξαν -επί του θέματος- απώλεια μνήμης; Κι αφού αναφερόμαστε στην Επανάσταση του 1821, ο Φιντέλ Κάστρο τα είχε πει: «Η επανάσταση δεν είναι ένα στρώμα από ροδοπέταλα. Είναι μια μάχη ανάμεσα στο μέλλον και το παρελθόν». Ενίοτε, και μια μάχη μνήμης…

Επανάσταση 1821Γιάννα ΑγγελοπούλουΆδωνις Γεωργιάδης