Απόψεις|18.11.2018 15:34

Μία ευκαιρία στο απόσπασµα

Έθνος Γνώμη

Καταρρίπτει μύθους η δηµοσκόπηση της Κάπα Research που δηµοσιεύει σήµερα το «Έθνος της Κυριακής»: πρώτον, τον µύθο της έντονης πόλωσης, αφού σε µεγάλα ποσοστά οι πολίτες τάσσονται υπέρ συναινετικών διαδικασιών στη συνταγµατική αναθεώρηση. Και δεύτερον, τον µύθο της «συντηρητικής Ελλάδας», αφού ακόµα και προτάσεις αµφιλεγόµενες, όπως η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και η ίδρυση µην κρατικών πανεπιστηµίων, καταγράφουν µικρή µεν, αλλά πάντως πλειοψηφία.

Σε πλήρη αντίθεση µε την εικόνα που παρουσίασε η Βουλή στην έναρξη της πρώτης φάσης της αναθεώρησης, στην οποία οι πολιτικοί αρχηγοί επιδόθηκαν σε προσωπικές κόντρες, σε συνδυασµό µε την επίδειξη µονοκοµµατικής θεώρησης του Συντάγµατος, οι πολίτες εµφανίζονται πολύ πιο ώριµοι για µεγάλες αλλαγές και δίνουν εντολή συναίνεσης. 

Τα κόμματα οφείλουν να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνουν οι ψηφοφόροι και να συνεννοηθούν, επιτέλους, για µια αναθεωρητική διαδικασία που θα πάει τη χώρα µπροστά. Αν, µάλιστα, γίνει δεκτή η πρόταση που προβλέπει ότι στη δεύτερη φάση -µετά τις εκλογές- θα πρέπει όλα τα υπό αναθεώρηση άρθρα να ψηφιστούν µε 180 και περισσότερες βουλευτικές ψήφους, τότε η συναίνεση θα έχει γίνει πράξη επί της ουσίας.

Θεωρίες όπως εκείνες της Ν∆ για εκλογές-δηµοψήφισµα για το Σύνταγµα ή εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ για αποκλεισµό άρθρων από την αναθεώρηση είναι προφανές ότι δεν συνάδουν µε τη θέληση του εκλογικού σώµατος, που για άλλη µία φορά καλεί τον πολιτικό κόσµο να πράξει το αυτονόητο – δηλαδή να συνεννοηθεί για το αύριο της ελληνικής κοινωνίας.

Η ιστορία των συνταγµατικών αναθεωρήσεων είναι µια αλυσίδα χαµένων ευκαιριών η οποία είναι απαραίτητο να σπάσει. Η Ελλάδα, έπειτα από οκτώ χρόνια άγριων µνηµονιακών πολιτικών, δεν αντέχει άλλη µία χαµένη πενταετία στο πεδίο των θεσµικών αλλαγών.

αναθεώρηση Συντάγματος