Απόψεις|18.11.2018 16:13

Εύλογη απορία για τη διαρροή των Αρχών

Πάνος Θεοδωρίδης

Κανένας αντιεξουσιαστής, καµιά οµάδα δυναµικής διαµαρτυρίας δεν προαναγγέλλει τη µελλούµενη δράση της. Ο αιφνιδιασµός στάθηκε πάντοτε, παραγωγικά και διαχρονικά, σύµµαχος στις δράσεις αυτές. Και οι δράσεις αντιµετωπίζονται µε διάφορους τρόπους, από τη βίαιη καταστολή έως το «άσε να περάσει η µέρα και βλέπουµε».

Μπορώ πάντως να αναρωτηθώ ποια τακτική, ποια στρατηγική και ποια µέθοδος οδηγεί τις Αρχές να µεταφέρουν, κυρίως σε αστυνοµικούς συντάκτες, τόσο λεπτοµερή σχέδια παρέµβασης, πόσες χιλιάδες αστυνοµικοί θα παραστούν, πόσα drones και αν θα υπάρξει ελικόπτερο, για να µείνω στα πρόσφατα. Γιατί κοινοποιούν τέτοια πράγµατα; Για να κιοτέψουν οι υποψήφιοι διαµαρτυρόµενοι και να φοβηθούν; 

Για να ησυχάσουν οι νοικοκυραίοι και να αισθανθούν ασφαλείς; Αυτά κρίνονται εκ του αποτελέσµατος και µόνο από αυτό. Προαναγγελίες πως έρχονται να δράσουν σε κάποιον τόπο µε αναφορές στην αρµατωσιά και στο πλήθος που οδηγούν είναι σπάνιες στην Ιστορία, και συνήθως βοηθούν τον απειλούµενο αντίπαλο να λάβει τα αντίµετρα που απαιτούνται.

Φυσικά δεν είναι πόλεµος εδώ, µήτε και αυτές τις αναµετρήσεις τις σταµάτησαν ποτέ οι αναγγελίες. ∆ιότι βασική αρχή του στρατηγικού σχεδίου, κάθε στρατηγικού σχεδίου, παραµένει ο απόλυτος αιφνιδιασµός. Στις δικές µας, τοπικές συνήθειες δίνεται άµεση προτεραιότητα από τις δυνάµεις καταστολής ή περιστολής να βρεθεί η τακτική τους στις πρωινές και βραδινές ειδήσεις, µε κάθε λεπτοµέρεια.

Έως την άφιξη της κρίσης στα µέρη µας ήταν κοινός τόπος η καφενειακή δήλωση «αχ και να ήµουνα πρωθυπουργός!» και ακολουθεί λίστα από πράξεις που θα έβαζαν τέλος στα βάσανα ή στα βασανάκια µας. Τώρα αυτή η συνήθεια κόπηκε γενικώς, αλλά τα επιχειρησιακά σχέδια συνεχίζουν να προαναγγέλλονται, είτε πρόκειται για ζήτηµα πολιτικής προστασίας ή προστασίας του πολίτη. Γι’ αυτό και οι συσκέψεις των αρµοδίων εµφανίζουν αναλυτικά τι είπαν, πού κατέληξαν και τι πρόκειται να κάνουν.

Ψιλοκαταλαβαίνω πού στοχεύουν αλλά και πού καταλήγουν. Αρκετές στενοχώριες καταναλώνουµε, αρκετή αγωνία διακατέχει τις ζωές µας. Αν έχετε σχέδιο, εφαρµόστε το χωρίς αναγγελίες. Γενικώς βλάπτουν. 

αντιεξουσιαστές