Απόψεις|09.08.2019 17:18

Λαϊκισμός τεχνοκρατών με μπασκέτες, πισίνες και ποδήλατα

Τάσος Οικονόμου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του είχε προειδοποιήσει οτι ο λαϊκισμός θα επιστρέψει πιο δυνατός.«Μετά την αρχική του αμηχανία, σύντομα ο λαϊκισμός θα αντεπιτεθεί, αξιοποιώντας τα προγεφυρώματα που διατήρησε στην κοινωνία. Γι΄αυτό και οι ιδεολογικές μας θέσεις πρέπει να αποκτήσουν νέα δυναμική». Αυτό που δεν είχε προβλέψει είναι ότι θα είναι η δική του κυβέρνηση που θα φέρει στον δημόσιο διάλογο μία διαφορετική έκφανση  του λαϊκισμού, ή ίσως ορθότερα της απλής, καθαρής δημαγωγίας, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται όχι μόνο στο χώρο της επικοινωνίας αλλά και στην άσκηση κυβερνητικής πολιτικής.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσει κάποιος τις δηλώσεις σχεδόν άμεσης αποκατάστασης της τάξης μετά από τραγικά γεγονότα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπη η ελληνική κοινωνία; Στο πλαίσιο της λαϊκίστικης ερμηνείας έτσι όπως προσεγγίζεται στο παρόν κείμενο, προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι αυτό-προσδιοριζόμενοι τεχνοκράτες όπως ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, θέλουν να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι θα ελεγχθούν όλες οι πισίνες, σε όλα τα καταλύματα της χώρας, από τις υποστελεχωμένες περιφερειακές υπηρεσίες Τουρισμού και ότι η τάξη σε αυτές θα αποκατασταθεί άμεσα.

Να φτάσουμε να πούμε ότι δεν θα θρηνήσουμε άλλο νεκρό στο πεδίο της βαριάς βιομηχανίας της χώρας; Να φτάσουμε να πούμε ότι οι άνθρωποι από όλο τον κόσμο που έρχονται στην Ελλάδα για να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της δεν θα χάσουν στο αφύλαχτο νερό ένα ακόμη αγαπημένο τους πρόσωπο;  Μάλλον να φτάσουμε να πούμε ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη εγκράτεια σε τέτοιου είδους τοποθετήσεις καθότι είναι ακόμα νωπές οι δηλώσεις πολιτικών προσώπων που προκάλεσαν σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις μετά από τραγωδίες όπως το Μάτι και η Μάνδρα. 

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος - δηλαδή σιδερένια αποφασιστικότητα και αμφίβολη αποτελεσματικότητα - ήταν και η τοποθέτηση του Υπουργού Εσωτερικών. κ. Θεοδωρικάκου για την τραγωδία στη Χίο και την πτώση μπασκέτας που κόστισε τη ζωή σε έναν νέο 19 χρονών. Με δήλωσή του ο υπουργός απαίτησε τον άμεσο έλεγχο όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων της χώρας, δίχως όμως να εξηγήσει πώς θα γίνει αυτό και από ποιους. Γιατί αν δεν υπάρχει λόγος να εξηγήσει τον τρόπο, γιατί ανακοινώνει δημοσίως την απόφαση; Αν οι δημάρχοι δεν το είχαν κάνει μέχρι σήμερα και ενδεχομένως να υπάρχουν και ευθύνες που τους αναλογούν, θα αλλάξουν στάση λόγω υπουργικής εντολής; Ίσως μόνο η τραγωδία και ο φόβος επανάληψής της να τους κινητοποιήσει. 

Πολιτικά και ιστορικά ο λαϊκισμός ορίζεται ως μία μορφή πολιτικής ιδεολογίας, η οποία αντιπαραβάλει τα συμφέροντα και τις επιθυμίες της μάζας του λαού ενάντια στις ελίτ. Στην ερμηνευτικά αρνητική εκδοχή του προσεγγίζεται ως εσκεμμένη ανειλικρίνεια και συνορεύει με τη δημαγωγία. Ίσως, σε αυτό το πλαίσιο και μετά από την τραγωδία με τον θάνατο του 14χρονου στη Φθιώτιδα, σε ένα τυφλό σημείο του οδικού δικτύου, να ακούσουμε τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, να υπόσχεται ότι σύντομα θα εξαφανιστούν όλα τα τυφλά σημεία από το οδικό δίκτυο. Όχι πώς θα γίνει. Μόνο τι θα γίνει. Μέχρι να ξεχαστεί και ένας νέος ανεμόμυλος να πάρει τη θέση του. 

πισίναποδήλαταμπασκέτα