Απόψεις|11.08.2019 16:59

Η ώρα των αποφάσεων για τη ΔΕΗ

Έθνος Γνώμη

Με δεδομένο τον κομβικό χαρακτήρα και το εύρος της επιχείρησης, τα οικονομικά της ΔΕΗ αποτελούν παράγοντα ικανό να επηρεάσει το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Η κακή κατάσταση της εταιρίας αποτελούσε κοινό μυστικό για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ της ενέργειας, έως ότου, με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2018, το μυστικό αποκαλύφθηκε δημοσίως, καθώς η είσοδος, για πρώτη φορά, σε αρνητικά λειτουργικά αποτελέσματα και το ύψος των ζημιών, χτύπησαν δυνατά το καμπανάκι του κινδύνου.

Τα χρονικά περιθώρια για να υπάρξουν παρεμβάσεις ανάταξης και εξυγίανσης της επιχείρησης είναι περιορισμένα. Το περιβάλλον, μάλιστα, μέσα στο οποίο η νέα διοίκηση καλείται να μετρήσει την αποτελεσματικότητα των χειρισμών της, είναι εκ των πραγμάτων δυσμενές.

Πολύ υψηλό κόστος ρεύματος (κυρίως λόγω της στήριξης στο λιγνίτη που σήμερα βρίσκεται "υπό διωγμό"), συγκεκριμένες δεσμεύσεις που προκύπτουν από το θεσμικό πλαίσιο και τις υποχρεώσεις της χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δανειστές, μικρότερο από παλιά, αλλά παρόλα αυτά υψηλό λειτουργικό κόστος της ίδιας της ΔΕΗ, και επιπλέον αδυναμία της ίδιας της επιχείρησης, λόγω κεκτημένης αδράνειας, να στρίψει με ταχύτητα το τιμόνι.

Η ανάγκη για λήψη κρίσιμων αποφάσεων έχει γίνει πλέον κοινός τόπος. Αρκεί να μην πληρώσουν οι πολλοί τις επί μακρόν μάχες οπισθοφυλακής, του δισταγμούς και τις ολιγωρίες.

ΔΕΗΔΕΔΗΕ