Απόψεις|12.08.2019 18:28

Διαφωνώ με τον ΑΡΚΑ, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά του να δημοσιεύει σκίτσα…

Νίκος Τζιανίδης

Δεν είμαι από εκείνους που θα ασκήσουν κριτική σε έναν καταξιωμένο, σπουδαίο, χαρισματικό, σημαντικό και γενικά έναν σκιτσογράφο που μπορεί να ταιριάξει πλάι στο όνομά του όποιον επαινετικό επιθετικό προσδιορισμό σκεφτεί κάποιος! Ο Αρκάς έχει χαράξει αβίαστα χαμόγελα στα πρόσωπα μιας γενιάς και δεν ακυρώνεται με κάποια (κατά πολλούς) unfair σκίτσα του των τελευταίων δημιουργικών του χρόνων.

Το (κάποιο σχετικό) μπλοκάρισμά του από το Facebook είναι απροκάλυπτη λογοκρισία και κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος στην κριτική και τη σάτιρα, που σαφώς στερείται ορίων, όμως είθισται να διέπεται από αξιοπρέπεια!

Το αν από καιρό ο Αρκάς αμφισβητείται (και) από παλαιούς φανατικούς οπαδούς του είναι άλλο θέμα και άλλο το να ζητούμε το κλείσιμο της σελίδας του!  

Ο ποιητής Έζρα Πάουντ είχε γράψει κάποτε: «Μπορείς να καταλάβεις τον κακό κριτικό από το γεγονός ότι αρχίζει και μιλά για τον ποιητή και όχι για το ποίημα». Και εδώ πλέον έχουμε (οι περισσότεροι) γίνει κακοί κριτικοί ασχολούμενοι με τον σκιτσογράφο και όχι με το σκίτσο.

Γιατί εθελοτυφλούμε; Πάντα (ή σχεδόν πάντα) η τέχνη ήταν στρατευμένη και χρηματοδοτούμενη από την εξουσία. Και ο Αρκάς ανάλογη τέχνη κάνει. Το ψωμί του βγάζει ο καλλιτέχνης, είτε οδηγώντας τον (Έλληνα) Ισοβίτη στην κρεμάλα, είτε λοιδορώντας τους παχύσαρκους, είτε παίζοντας με τον θάνατο, είτε υποδυόμενος τον ακραίο πολιτικό σχολιαστή χλευάζοντας τα παιδικά χρόνια ενός πρωθυπουργού…

Η προηγούμενη αναφορά στον Έζρα Πάουντ δεν ήταν τυχαία. Ο Αμερικανός ποιητής υπήρξε ενθουσιώδης υποστηρικτής του Μουσολίνι και από τους φλογερούς προπαγανδιστές του Άξονα. Τον Μάιο του '45 συνελήφθη από τους Ιταλούς παρτιζάνους, αφέθηκε ελεύθερος και στη συνέχεια παραδόθηκε οικειοθελώς στις αμερικανικές δυνάμεις. Οι ομοεθνείς του τον έκλεισαν για 25 μέρες σε κλουβί! Ο Έζρα Πάουντ, παρ' όλα αυτά, παραμένει ο ποιητής των «Κάντος της Πίζας» και, όπως είχε επισημάνει ο Χέμινγουεϊ, «τα καλύτερα κείμενα του Πάουντ θα κρατήσουν όσο υπάρχει η παραμικρή λογοτεχνία».

Ετσι και με τον Αρκά. Και σε κλουβί να τον κλείσουν οι εχθροί του, ΑΡΚΑΣ θα μείνει. Τα στερνά του (ίσως) δεν τιμούν τα πρώτα, όμως δεν είναι ικανά να τον ακυρώσουν. Και οποιεσδήποτε παρεμβάσεις ή «μπλοκαρίσματα» στο έργο του τον δυναμώνουν και το γνωρίζει καλά. Γιατί ο Αρκάς είναι μεγαλοφυής και, όπως πάλι ο Έζρα Πάουντ έγραψε, «μεγαλοφυΐα είναι η ικανότητα να μπορείς να δεις δέκα πράγματα όταν ο κανονικός άνθρωπος βλέπει ένα».

Οι απλοί άνθρωποι, λοιπόν, είδαν «ένα» από τα σκίτσα και εξοργίστηκαν, εκείνος κέρδισε 10 από την όλη φασαρία…

Αρκάς