Απόψεις|19.11.2018 14:36

Η τουρκική πρόκληση

Έθνος Γνώμη

Η τουρκική πλευρά είχε σε αρκετές περιπτώσεις απειλήσει ότι θα επιχειρούσε να παρενοχλήσει τις έρευνες που έχει προαναγγείλει η Κυπριακή ∆ηµοκρατία εντός της οριοθετηµένης ΑΟΖ. Αλλά είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα πάει ένα βήµα παραπέρα στον δρόµο των προκλήσεων – και µιλά για γεωτρήσεις νοτίως της Κύπρου.

Πρόκειται για κλιµάκωση της τουρκικής επιθετικότητας – που συνοδεύεται µάλιστα από στοχοποίηση της αµερικανικής Exxon, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει τις εργασίες της στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.

Είναι προφανές ότι µε την ανακοίνωσή της η τουρκική πλευρά στέλνει µήνυµα σκλήρυνσης της στάσης της και προς τις Ηνωµένες Πολιτείες, που έχουν διαµηνύσει µε όλους τους τρόπους ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν και να αποχωρήσουν -όπως έκανε προ µηνών η ιταλική πλευρά- σε περίπτωση που η Τουρκία θελήσει να παρενοχλήσει την αµερικανική εταιρεία που έχει αναλάβει τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες.

Ωστόσο, δεν µπορεί να θεωρηθεί δεδοµένη η αµερικανική στάση στην περίπτωση που η Αγκυρα δεν παρενοχλήσει µεν την αµερικανική εταιρεία, αλλά θελήσει να κάνει µια επιθετική κίνηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, για να υπογραµµίσει τη θέση της ότι πρέπει να έχει µερίδιο στα ενεργειακά.

Στο πλαίσιο αυτό, η πολιτική ηγεσία, τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου, οφείλει να χτυπήσει συναγερµό – πρώτα απ’ όλα σε διπλωµατικό επίπεδο. Και βεβαίως, µπροστά σε µια τέτοια πρόκληση, οι προεκλογικές κοκοροµαχίες δεν ωφελούν.

κυπριακή ΑΟΖ