Απόψεις|18.08.2019 12:03

Η ευκαιρία των 120 δόσεων

Έθνος Γνώμη

∆ιπλής σημασίας είναι η ρύθµιση για την εξόφληση ληξιπρόθεσµων οφειλών στην Εφορία, καθώς δίνει κρίσιµες ανάσες και διεξόδους αναγκαίες σε φυσικά και νοµικά πρόσωπα. Νοικοκυριά παγιδευµένα επί χρόνια στη µέγγενη της κρίσης, αδύναµα να χρηµατοδοτήσουν ακόµα και την καθηµερινότητά τους, πόσω µάλλον τα χρέη τους προς τις φορολογικές Αρχές, µπορούν πλέον µε σχετικά µικρές επιβαρύνσεις να επιστρέψουν σε µια φυσιολογική οικονοµική τροχιά, χωρίς να απειλούνται από κατασχέσεις. Αλλά και οι επιχειρήσεις, ειδικά οι µικροµεσαίες, αυτές που πλήρωσαν το βαρύ τίµηµα της ύφεσης, έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν σε µια οικονοµική «κανονικότητα», απαλλαγµένες από τον βρόχο των ανεξόφλητων χρεών και τις δεσµεύσεις που διαρκώς αυτά γεννούσαν.

Η ρύθμιση των 120 δόσεων που ψήφισε η προηγούµενη κυβέρνηση και ενίσχυσε µε βελτιώσεις η παρούσα δεν δίνει ωστόσο λύσεις µόνο στους φορολογούµενους που δεν µπορούσαν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ενισχύει το δηµόσιο ταµείο, αυξάνει τον δηµοσιονοµικό χώρο, ενώ προσφέρει επιχειρήµατα στην κυβέρνηση, εν όψει των συζητήσεων που θα έχει τον επόµενο µήνα µε τους επικεφαλής των θεσµών.

Όπως προκύπτει από στοιχεία του υπουργείου Οικονοµικών, το ενδιαφέρον των φορολογουµένων καθηµερινά αυξάνεται, αφού τόσο η µείωση των επιτοκίων όσο και η αποσύνδεση του αριθµού των δόσεων από εισοδηµατικά κριτήρια ενθαρρύνουν την ένταξη στη ρύθµιση. Αν µάλιστα γίνει αντιληπτό ότι η υπαγωγή στο συγκεκριµένο µοντέλο αποπληρωµών αποτελεί και την τελευταία ευκαιρία ρύθµισης οφειλών προς την Εφορία, οι 120 δόσεις µπορεί να αποδειχθούν «σωσίβιο» και για τα νοικοκυριά και για την οικονοµία

εφορία120 δόσεις