Απόψεις|20.08.2019 10:46

Το αύριο ποτέ δεν πεθαίνει για την νέα και ωραία Εθνική μας

Θοδωρής Φελάνης

Ξεχάστε ότι ξέρατε μέχρι σήμερα για την αγωνιστική ταυτότητα της Εθνικής ομάδας. Το αύριο είναι εδώ και το  απολαμβάνουμε.  Όταν έχεις στο ρόστερ σου τον MVP του NBA οφείλεις να μεταλλαχθείς σε κάτι άλλο από αυτό που σε όρισε ως ομάδα τις προηγούμενες δεκαετίες. Δεν διαγράφεις το παρελθόν, οι επιτυχίες, οι πρωτιές, αλλά και οι αποτυχίες δόμησαν το DNA της Εθνικής μας.

Υπάρχουν στιγμές που επίσημη αγαπημένη  σαγηνεύει με το παιχνίδι της, χαίρεσαι να την βλέπεις, καμαρώνεις για αυτήν. Οι προσδοκίες σταδιακά θα ανεβαίνουν όσο πλησιάζουμε στο τζάμπολ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, παρά τις απουσίες ,τους τραυματισμούς, την κακοτυχία. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, αυτή η ομάδα αγγίζει τις ψυχές των Ελλήνων, το μπάσκετ γίνεται ξανά πρώτο θέμα συζήτησης ακόμη και στο καφενείο του τελευταίου χωριού της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας. Πως το τραγουδάει ο Γιάννης Χαρούλης; «…άναψαν φωτάκια πάνω από τα χωριά». Έτσι ακριβώς. Και μόλις έρθουν οι πρώτες επιτυχίες τα φωτάκια θα γίνουν προβολείς  για χάρη του Γιάννη και της παρέας του.

Η εικόνα των αγώνων στην Κίνα δεν θα χει καμία σχέση με όσα είδαμε σε Κρήτη και ΟΑΚΑ. Ποιος είπε όμως πως η Εθνική μας έχει ξεδιπλώσει σε ποσοστό 100% το ρεπερτόριο της; «Δεν έχουμε δείξει σχεδόν τίποτα. Κρατάμε και κάποια πράγματα για μετά. Μεσολαβούν άλλες δέκα μέρες από την άφιξή μας στην Κίνα μέχρι την έναρξη του Παγκοσμίου, μπορούμε να βάλουμε κι άλλα στοιχεία»,δήλωσε μετά το ματς με την Ιταλία ο Θανάσης Σκουρτόπουλος.

Φυσικά γνωρίζει καλά πως οι αντίπαλοι της ομάδας μας θα κάνουν ότι μπορούν για να μην δώσουν την ευκαιρία στον Γιάννη και την παρέα του να τρέξει σε ανοικτό γήπεδο, γνωρίζει  πως ο αριθμός των αιφνιδιασμών πιθανότατα θα μειωθεί. Θα βρούμε κλειστές άμυνες, ανθεκτικές σαν το Σινικό Τείχος, στην Ναντζίνγκ. Πήραμε ήδη μια γεύση του τι μας περιμένει κυρίως στα ματς με Τουρκία και Σερβία. Οι κλειστές άμυνες θα δώσουν ελεύθερα σουτ, η πίεση θα φέρει φάουλ και πολλές βολές. Υπάρχουν  ερωτήματα:

Θα είμαστε πνευματικά έτοιμοι για να εκμεταλλευτούμε τα «δώρα» που θέλοντας και μη θα δώσουν οι αντίπαλοι μας στην προσπάθεια τους να περιορίσουν τον σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς; Θα βρούμε σημείο αναφοράς στο «λόου πόστ» ώστε να ακουμπάμε την μπάλα (στοιχείο που δεν είχαμε στα φιλικά) όταν αυτό χρειάζεται προκειμένου να αυξήσουμε τις επιλογές μας στο σετ παιχνίδι; Θα επιστρέψει έγκαιρα ο Κώστας Σλούκας η παρουσία του οποίου λύνει εκτός των άλλων πολλά προβλήματα ειδικά στο 5vs5 ;

Τα παιδιά που συγκροτούν αυτή την ομάδα προσπαθούν να διαχειριστούν αυτές τις μέρες ένα πολύ μεγάλο «θέλω» διαπιστώνοντας και οι ίδιοι πως μετέχουν σε ένα από τα πιο ταλαντούχα γκρουπ που είχε ever η Εθνική μας. Η επιθυμία τους να φτάσουν στο μετάλλιο είναι τόσο μεγάλη και το κλίμα καλύτερο από κάθε άλλη φορά. Φόβος δεν υπάρχει,  ίσως λίγη κούραση, όμως πήραν φτερά και ενέργεια από την συμπαράσταση και την αγάπη που ένιωσαν στο κατάμεστο ΟΑΚΑ των προηγουμένων ημερών.

Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ FIBAΓιάννης Αντετοκούνμποεθνική ΕλλάδαςΕθνική μπάσκετ