Απόψεις|23.08.2019 15:17

Ο Φερέιρα «φώναζε», αλλά δεν ακούστηκε από κανέναν

Αντώνης Τσακαλέας

Από τη πρώτη στιγμή, μετά τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τον Αγιαξ, ο Αμπέλ Φερέιρα κατάλαβε πολύ καλά το «έργο» που θα παιζόταν. Προσπάθησε να χτυπήσει όσα περισσότερα «καμπανάκια» μπορούσε, όμως ο «Δικεφάλος του Βορρά», σε κάποια σημεία του αγώνα με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, έδειξε πως κανένα από τα «καμπανάκια» δεν ήχησε. Λες και απευθύνονταν σε ώτα μη ακουόντων.

Ο Πορτογάλος τεχνικός βρέθηκε στο τιμόνι του ΠΑΟΚ, όταν το όχημα είχε ξεκινήσει την πορεία του για τη νέα σεζόν. Επρεπε, λοιπόν, μέσα σε ελάχιστο χρόνο να αντιληφθεί το περιβάλλον με το οποίο επέλεξε να συνεργαστεί, να το επεξεργαστεί και να το κουμαντάρει χωρίς να προβεί σε απότομες κινήσεις. Και η αλήθεια είναι πως αυτό το πέτυχε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το να συζητηθεί εκ νέου ο τρόπος με τον οποίο ο ΠΑΟΚ έμεινε εκτός πλέι οφ Champions League ούτε έχει κάποια αξία τη δεδομένη χρονική στιγμή, αλλά ούτε και θα προσφέρει κάτι. Πέρυσι, ο «Δικέφαλος του Βορρά» γεύτηκε την πίκρα του αποκλεισμού στη φάση των πλέι οφ του Champions League και δυσκολεύτηκε να συνέλθει.
Το… ίδιο έργο, έστω και λίγο νωρίτερα, «παίχτηκε» για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Ακόμα και κανείς να μην του είχε μιλήσει για το πώς ο ΠΑΟΚ άργησε να σηκωθεί στα πόδια του μετά τον περυσινό αποκλεισμό από την Μπενφίκα, ο Πορτογάλος προπονητής αντιλήφθηκε το φετινό άδειασμα των ποδοσφαιριστών του. Τους έδωσε διήμερο ρεπό ώστε να ξεχαστούν όλοι, τους ζήτησε να σταματήσουν να σκέφτονται τον αποκλεισμό από τον Αγιαξ, το «φώναξε» όσες φορές μπορούσε στη συνέντευξη Τύπου, μια μέρα πριν από την πρώτη (22/8) αναμέτρηση με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας.

Ο ΠΑΟΚ δημιούργησε φάσεις, θα μπορούσε να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη ακόμα και με τη νίκη, αλλά με τα «θα» δεν γίνονται όλα όπως εμείς τα θέλουμε. Οι «ασπρόμαυροι» δεν αξιοποίησαν την πίεση που άσκησαν στη Σλόβαν στο πρώτο μισό του δευτέρου ημιχρόνου και εκεί άδειασαν. Οχι σε επίπεδο σωματικών δυνάμεων. Καταγράφηκαν λάθη που δείχνουν πνευματική απογοήτευση. Ο ΠΑΟΚ έχασε τη συνοχή του, σε ένα χρονικό σημείο που δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει. Η Σλόβαν άρχισε να τρέχει για να αποσυντονίσει τον ΠΑΟΚ και το κατάφερε σχεδόν αβίαστα.

Ο ΠΑΟΚ δεν χρειαζόταν να την «πάθει» για να συνέλθει. Αυτό, όμως, έγινε και πλέον οι παίκτες του Φερέιρα καλούνται να πετύχουν τρεις νίκες στις ισάριθμες αναμετρήσεις που ακολουθούν στην Τούμπα, με Παναιτωλικό, Σλόβαν Μπρατισλάβας και Πανιώνιο. Μάλιστα, η νίκη επί των Σλοβάκων θα πρέπει να επιτευχθεί με τουλάχιστον δύο γκολ διαφορά για να φέρει τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa League.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε απέναντί του μια ομάδα που πανηγύρισε με τέτοιο τρόπο τη νίκη στο φινάλε, που έδειξε πως δεν την περίμενε. Ο ΠΑΟΚ έδωσε στη Σλόβαν το δικαίωμα να ελπίζει, και ο ίδιος θα κληθεί να της «κόψει» τον αέρα που της έδωσε. Οι «ασπρόμαυροι» θα κοιμηθούν όπως έστρωσαν, για να γίνει η βραδιά στην «Τέχελνε Πόλε» μια παρένθεση και όχι ένα μελανό σημείο, που μπορεί να αφήσει το στίγμα του σε όλη τη σεζόν.  

Σλόβαν ΜπρατισλάβαςEuropa LeagueΑμπέλ ΦερέιραΠΑΟΚ