Απόψεις|23.08.2019 11:14

Ελληνικό ποδόσφαιρο: Καταρρέει κι άλλο πλέον δεν μπορεί

Ανδρέας Παπαλουκάς

Ενα βήμα μπρος και δύο πίσω. Κατ’ αυτόν τον τρόπο πορεύεται το ελληνικό ποδόσφαιρο έξω από δω. Στας Ευρώπας, όπου κινδυνεύουμε νωρίς – νωρίς να μείνουμε με έναν εκπρόσωπο: τον Ολυμπιακό. Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (22/8) ήταν βραδιά Βατερλό για την ΑΕΚ και προβληματισμού για τον ΠΑΟΚ. Η «Ενωση» έχει σχεδόν αποχαιρετήσει το Europa League και την είσοδό της στους ομίλους του, ο «Δικέφαλος του Βορρά» έχει θέσει αυτήν την προοπτική σε κίνδυνο.

Η ομάδα του Μιγκέλ Καρντόσο μάς είχε… προϊδεάσει για όσα επέρχονταν. Στον επαναληπτικό με την Κραϊόβα κινδύνευσε σοβαρά να υποστεί αποκλεισμό – σοκ, καθώς δεν είναι και τόσο σύνηθες να έχεις κερδίσει με 2-0 εκτός έδρας, να προηγείσαι με 1-0 στην έδρα σου και στο β’ ημίχρονο να παλεύεις με νύχια και με δόντια να διατηρήσεις τα κεκτημένα σου. Ολοι υπέθεσαν ότι ήταν μια κακή βραδιά, ότι οι παίκτες της ΑΕΚ το έριξαν στο σορολόπ μετά το… 3-0, ότι ο Καρντόσο αποσυντόνισε την ομάδα με την αντικατάσταση του Λιβάγια, ότι… Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε και στο ματς με την Τραμπζονσπόρ η «βασίλισσα είναι γυμνή». Χωρίς δυνάμεις, δίχως εμπνεύσεις, με σύστημα «μπάτε σκύλοι αλέστε», πέταξε στα σκουπίδια και το απρόσμενο τέρμα του Λιβάγια με το οποίο η «Ενωση» πήρε κεφάλι στο σκορ, γκολ το οποίο περισσότερο χρεώνεται στον τερματοφύλακα του τουρκικού συλλόγου, Τσακίρ και λιγότερο πιστώνεται στον Κροάτη επιθετικό των «κιτρινόμαυρων».

Η καμπάνα, ως αντιλαμβάνεστε, χτυπάει για τον Καρντόσο, ο οποίος δείχνει να μην έχει αντιληφθεί επαρκώς στη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται, καθώς ενδεχόμενος (μην πω βέβαιος) αποκλεισμός της ομάδας του από το Europa League δεν θα πλήξει μόνον το πρεστίζ της ΑΕΚ, αλλά πρωτίστως το ταμείο της, το οποίο θ’ απωλέσει με το «καλημέρα» 2.920.000 € μόνον από την είσοδο στους ομίλους του Europa League, χωρίς να υπολογίζονται τα λεφτά που θα μπορούσε να διεκδικήσει στη συνέχεια του θεσμού, καθώς η νίκη πληρώνεται με 570.000 € και η ισοπαλία με 190.000 €.

Οσο για τον ΠΑΟΚ έδειξε ότι είναι… μυστήριο τρένο. Τον Αγιαξ, που πέρυσι έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Champions League και βρέθηκε ένα λεπτό μακριά από την πρόκριση στον περυσινό τελικό, δεν τον κοίταξε απλώς στα μάτια, αλλά τον πέταξε στα σχοινιά. Τη Σλόβαν Μπρατισλάβας, αντιθέτως, τη φοβήθηκε, δεν την υπολόγισε σωστά, σημασία έχει ότι τη ζημιά την έπαθε. Και τώρα τρέχει και δεν φτάνει για να μη γίνει… ΑΕΚ. Να αποκλειστεί, δηλαδή, πρόωρα από το Europa League και να υποστεί τα ανωτέρω επίχειρα, σε ό,τι αφορά το οικονομικό πεδίο.

Πέραν τούτων κινδυνεύει και το ελληνικό ποδόσφαιρο να πάθει ζημιά. Να παραμείνει στη 16η θέση της κατάταξης της UEFA, όπερ σημαίνει ότι από τη σεζόν 2021-22 η Ελλάδα θα εκπροσωπείται από τέσσερις ομάδες. Και το χειρότερο όλων; Μία ομάδα, η πρωταθλήτρια, θα συμμετέχει στα προκριματικά του Champions League και οι υπόλοιπες τρεις στο Europa league 2; Τι είναι πάλι τούτο; Το υποβαθμισμένο Europa League, το οποίο τίθεται σε ισχύ από τη σεζόν 2021-2022 και αποτελεί τον τελευταίο τροχό της ευρωπαϊκής αμάξης.

Η Ελλάδα (16η στο ranking της UEFA), βέβαια, με τη σχεδόν σίγουρη παρουσία του Ολυμπιακού στους ομίλους του Champions League, θα πλησιάσει την Κύπρο, που κατέχει τη 15η θέση, στους 500β., η οποία Κύπρος θα μείνει κι εκείνη με έναν εκπρόσωπο: τον ΑΠΟΕΛ, που αν πετύχει το θαύμα και αποκλείσει τον Αγιαξ, θα συνεχίσει στην πρώτη τη τάξει διοργάνωση, αν αποκλειστεί, θα συνεχίσει στο Europa League. Εκτός εάν κάποιος εκτιμά ότι ο Απόλλων Λεμεσού, στο Europa League, μετά την εκτός έδρας ήττα με 3-0 από την Αϊντχόφεν του Κώστα Μήτρογλου, μπορεί να πετύχει την ανατροπή.

Ομως, υπάρχει και η Κροατία, που μας ακολουθεί σε απόσταση 1.075 β. και έχει πιθανότητες να συνεχίσει με δύο ομάδες: με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ στο Champions League (νίκησε με 2-0 εντός έδρας τη Ρόζεμποργκ) και με τη Ριέκα στο Europa League (έχασε εκτός έδρας με 2-1 από τη Γάνδη). Και οι βαθμοί της Κροατίας – όπως και της Κύπρου - διαιρούνται διά του 4, καθώς συμμετείχε με 4 ομάδες, ενώ της Ελλάδας διά του 5.

Και αυθόρμητα τίθεται το ερώτημα: μήπως είναι προτιμότερο να συμμετέχουμε με τέσσερις ομάδες;

ΑγιαξΟλυμπιακόςChampions LeagueΑΕΚΠΑΟΚ