Απόψεις|25.08.2019 12:48

Είναι κρίμα να στιγματίζονται ομάδες σαν τον Ολυμπιακό από την ανόητη τεχνολογία

Νίκος Τζιανίδης

Υπήρξαν, άραγε, αφελείς και εύπιστοι, που πλανήθηκαν πως η τεχνολογία θα αλλάξει την ελληνική πραγματικότητα; Αμφιβάλουμε! Όλοι οι κάτοικοι τούτης της χώρας, που απεχθάνεται τους VAR –VAR ισμούς της επιστήμης, όλοι, όσοι ως βασική και κύρια ασχολία τους καταγίνονται με τα ποδοσφαιρικά, το είχαν επισημάνει, τραβώντας μια βαθιά ρουφηξιά ατμιστή με νικοτίνη 40 και φρέντο καπουτσίνο σκέτο: «Τι να μας κάνει εμάς το VAR;»…

Πραγματικά, στον τόπο όπου γίνονται στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους κάθε χρόνο από γέροντες που καίνε κλαδέματα με 9 μποφόρ και που η πολιτεία έχει να ανανεώσει τον στόλο των πυροσβεστικών αεροπλάνων της από την εποχή των αδελφών Ράιτ, τι να σου κάνει η τεχνολογία στο ποδόσφαιρο; Στη χώρα που ρουφάμε σαν ξεραμένη γη τη βροχή συνθημάτων όπως το: «Λεφτά υπάρχουν» ή το: «Καταργούμε τον ΕΝΦΙΑ με ένα νόμο» ή το: «Ισχυρή ανάπτυξη. Ενωμένοι μπορούμε» και ψηφίζουμε αυτούς που μας τα είπαν, βαυκαλιζόμενοι πως θα τα εφαρμόσουν, το VAR είναι το τελευταίο που θα πρέπει να μας απασχολεί!

Το θέμα δεν είναι τι έδειξε η οθόνη στον διαιτητή στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», το πρόβλημα είναι τι είδαμε εμείς, οι «άλλοι». Γιατί όλοι, οι μη ερυθρόλευκων αντιλήψεων, εντόπισαν παράβαση του Ολυμπιακού και «λάθος» στην απόφαση του διαιτητή. Οι φίλοι της ομάδας του Πειραιά, από την άλλη, σχεδόν όλοι, είδαν με τα μάτια εκείνου που πρόσταζε τον ρέφερι, όταν μελετούσε το βίντεο του VAR: «Τέλειωνε, Κουμπαράκη, έλεος, είναι οφ σάιντ πολύ, ένα μέτρο»… Και οι μεν «φώναξαν», οι δε κόμπασαν.

Κι έτσι γίνεται πάντα, ό,τι μας συμφέρει «βλέπουμε» και γι αυτό διαρρηγνύουμε τα ιμάτιά μας, ενώ μέσα μας γνωρίζουμε καλά πως παραπλανούμε και τους άλλους και τον εαυτό μας τελικά. Και είναι κρίμα τελικά, γιατί στιγματίζονται ομάδες άμεμπτες και καθαρές από επιπολαιότητες διαιτητών και είναι επίσης κρίμα να πληρώνουν στην Ευρώπη (και στην Ελλάδα) τόσα χρήματα για τεχνολογικό εξοπλισμό για το ποδόσφαιρο, όταν «κάποιοι» έχουν την τεχνολογία στο χέρι τους ή πιο καλά, στην τσέπη τους.

Και τέλος: Είτε με VAR, είτε δίχως αυτό, πάντα οι ίδιοι άνθρωποι κινούν τα νήματα και φορτώνουν με VARίδια το ελληνικό ποδόσφαιρο και την κοινωνία γενικότερα, που σέρνεται στα γήπεδα και στις… αγορές.

Καληνύχτα από το πρωί!

διαιτητήςVARΑστέρας ΤρίποληςΟλυμπιακός