Απόψεις|20.11.2018 16:23

Ραντεβού στα κρυφά για τον Μητσοτάκη

Βούλα Κεχαγιά

Η ΤτΕ πρόκειται να ανακοινώσει την εισήγησή της για τα κόκκινα δάνεια και η Ν∆ θα πάρει θέση επί της πρότασης. Μάλιστα. Αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και κεντρικός τραπεζίτης τα λένε συχνά, πριν από περίπου έναν µήνα εθεάθησαν να γευµατίζουν στο ξενοδοχείο στο οποίο έκαναν παραδοσιακά τις διαβουλεύσεις τους οι τροϊκανοί.

Οχι, ο διοικητής δεν συναντήθηκε µε τον πρόεδρο της Ν∆ στο σπίτι του πρώην υπουργού Κοντογιαννόπουλου. ∆ιότι απλούστατα αυτήν τη φορά δεν ήταν εκεί. Σε µια προηγούµενη σύναξη του ίδιου οικοδεσπότη είχε προταθεί στον Στουρνάρα να αναλάβει επικεφαλής της Κεντροαριστεράς, εκείνος όµως δεν ήθελε να «κρεµάσει» τον Ντράγκι.

Παρ’ όλα αυτά ο Κ. Μητσοτάκης, που ήταν εκεί, είναι δύσκολο να βαρέθηκε, αφού έπεσε πάνω στον Κώστα Σηµίτη. Μια συνοµιλία µε τον πρώην πρωθυπουργό έχει πάντοτε το ενδιαφέρον της. Η συνάντηση ήταν εκ των πραγµάτων «κρυφή», θα µπορούσε να χαρακτηριστεί και κοινωνική άλλωστε...

Τα κρυφά ραντεβού φαίνεται πως είναι ένα είδος «φετίχ» για τον πρόεδρο της Ν∆. Η Πειραιώς δεν είχε άλλη επιλογή από το να επιβεβαιώσει την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στον Αρχιεπίσκοπο δύο ηµέρες πριν από τις κοινές δηλώσεις Τσίπρα και Ιερώνυµου για την πρόταση συµφωνίας των δύο µερών. Οµοίως ο Αγιος Πειραιώς επιβεβαίωσε ότι πήγε στην... Πειραιώς και συναντήθηκε µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης για να του δώσει µια πρόσκληση για τα Θεοφάνια. Λογικά ανάλογη πρόσκληση θα έχει παραδώσει ήδη αυτοπροσώπως στον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας και τον πρωθυπουργό.

Οι µυστικές συναντήσεις κρύβουν πάντοτε ένα σασπένς. Ακόµη και όταν γίνονται µε ποδηλατάδα στον Υµηττό µε βουλευτές άλλου κόµµατος. Υπάρχουν και οι κρυφές συναντήσεις εξωτερικού. Να, όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε µεταβεί στο Βερολίνο, συναντήθηκε κρυφά µε τον Ολαφ Σολτς για να του ζητήσει να αποτρέψει την προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα να διασώσει τις συντάξεις από τις περικοπές. Το ίδιο κρυφά έπιασε, στο περιθώριο µιας συνεδρίασης του ΕΛΚ, την Ανγκελα Μέρκελ για να της πει ότι δεν πρέπει να βοηθήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό να αποδράσει από την ευθύνη της περικοπής των συντάξεων. Κάπως έτσι ανέθεσε και στην εκπρόσωπο του κόµµατός του να πιει έναν καφέ «στο πόδι» µε τον Ζάεφ για το «Μακεδονικό»...

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΓιάννης Στουρνάρας