Απόψεις|28.08.2019 20:00

Εθνική: Ο χρονοδιακόπτης του Σκουρτόπουλου και η δύναμη της παρέας

Θοδωρής Φελάνης

Ο βασικός στόχος της Εθνικής Ελλάδος στο τουρνουά Atlas επιτεύχθηκε. Και δεν ήταν η πρωτιά. Η βασική μας επιδίωξη ήταν άλλη και πιο συγκεκριμένα η αποφυγή –διά ροπάλου- ενός πιθανού τραυματισμού. Μη γελάτε. Αυτή ήταν η σημαντικότερη παράμετρος που συζητήθηκε μεταξύ υπεύθυνων της ομάδας πριν από την έναρξη της διοργάνωσης που έλαβε χώρα στην πόλη Σουτσόου.

Φοβήθηκε το μάτι του Σκουρτόπουλου με όσα συνέβησαν το προηγούμενο διάστημα και είχαν ως αποτέλεσμα τις απώλειες των Αθηναίου και Σλούκα. Αυτός ήταν κι ο λόγος για τον οποίο ο Έλληνας τεχνικός δεν πίεσε καταστάσεις σε αυτά τα τρία ματς με Ιορδανία, Άγιο Δομίνικο και Βενεζουέλα, δεν ζήτησε από κανένα να πέσει στη «φωτιά».

Τις περισσότερες φορές έβαζε στους παίκτες … χρονοδιακόπτη: «Προσπαθήσαμε να κάνουμε πάλι ένα ροτέισον, ώστε να μην παίξει κανένας περισσότερο από 20 λεπτά», παραδέχθηκε ο κόουτς μετά το δεύτερο φιλικό κόντρα στον Άγιο Δομίνικο. Εκεί κι αν έτρεμε το φυλλοκάρδι του με το δυναμικό και σκληρό - σε αρκετές περιπτώσεις - παιχνίδι των παικτών του Αγίου Δομίνικου. Το ζητούμενο, λοιπόν, ήταν η αποφυγή κάθε πιθανής αναποδιάς ενόψει του τζάμπολ της 1ης Σεπτεμβρίου και τα άλλα ακολουθούσαν.

Είδαμε διάφορα σχήματα, διαφορετική αντιμετώπιση στον τρόπο ανάπτυξής μας, σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίσαμε έλλειψη έντασης και «σπιρτάδας» στις αντιδράσεις μας (κυρίως στα δυο πρώτα ματς του Atlas), αλλαγές με καθυστερήσεις στην άμυνα. Είχαμε και πολλές καλές στιγμές (πέρα από τις εμπνεύσεις του Greek Freak), όπως εξαιρετική - ανά διαστήματα - κυκλοφορία της μπάλας, ωριμότητα στις επιλογές μας, προσαρμογή στις απαιτήσεις κάθε αγώνα, ευχέρεια να παίξουμε τόσο όσο να επιβεβαιώσουμε την ανωτερότητά μας…

Τι μας έμεινε από αυτά τα τρία ματς; Τα χαμόγελα των διεθνών στο τέλος, τα πειράγματα στον Γιάννη με αφορμή τις αντιδράσεις λατρείας των Κινέζων, η αίσθηση πως πραγματικά ευχαριστιούνται που είναι εκεί. Αυτή η Εθνική δείχνει πως έγινε παρέα κι αυτό δεν μπορεί παρά να έχει ευεργετικές συνέπειες στην προσπάθειά μας.

Εθνική μπάσκετμπάσκετΚίναΜουντομπάσκετ 2019