Απόψεις|28.08.2019 19:07

ΠΑΟΚ, παίζεις για σένα, για το FFP, αλλά και για την Ελλάδα

Ανδρέας Παπαλουκάς

Αυτό το ματς δεν είναι όπως όλα τα άλλα. Είναι πολύ διαφορετικό, ιδιαίτερα ξεχωριστό. Ο ΠΑΟΚ, το βράδυ της Πέμπτης, θα παίξει την ευρωπαϊκή του συνέχεια, αλλά κυρίως την ευρωπαϊκή του παρουσία. Παίζει το ευρωπαϊκό του παρόν, αλλά και το ευρωπαϊκό του μέλλον, το οποίο θα το υποθηκεύσει σε περίπτωση αποκλεισμού από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Το ότι θα πληγεί το κύρος του είναι το μικρότερο κακό, γιατί υπάρχουν κι άλλα, πολύ χειρότερα.

Σε περίπτωση πρόκρισης του «Δικεφάλου του Βορρά» και αποκλεισμού της ΑΕΚ, τότε ο ΠΑΟΚ θα εισπράξει όλο το ποσόν τού market pool της Ελλάδας, το οποίο εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 8 εκατ. €. Και τα έχει ανάγκη αυτά τα λεφτά, ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα με το Financial Fair Play (FFP). Παράλληλα, σε μία τέτοια περίπτωση, ο ΠΑΟΚ θα υποχωρήσει στο UEFA ranking, όπερ σημαίνει ότι τους… Αγιαξ θα τους βρίσκει πολύ συχνά μπροστά του.

Μην κοιτάτε που φέτος η τύχη τού γύρισε την πλάτη και έφερε αντίπαλο τον πρωταθλητή Ολλανδίας, που πέρυσι έφτασε μέχρι τους ημιτελικούς του Champions League. Θα μπορούσε να του τύχει η Σέλτικ, η Κοπεγχάγη, η Ντινάμο Ζάγκρεμπ, η Ρόζεμποργκ ή ο ΑΠΟΕΛ.

Βέβαια, φέτος ο ΠΑΟΚ ήταν διπλά άτυχος, διότι η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στα τελευταία λεπτά του αγώνα νίκησε (2-1) την πολωνική Πιάστ, από την οποία έχανε μέχρι το 82’, στέλνοντας την ομάδα του Αμπέλ Φερέιρα στον όμιλο των αδυνάτων.

Όλα αυτά πέρασαν. Τώρα αντίπαλος δεν είναι ο Αγιαξ, αλλά η Σλόβαν Μπρατισλάβας, 157η στο UEFA ranking, με τον «Δικέφαλο του Βορρά» να κατέχει την 66η θέση. Ομάδα που είναι όχι μόνον στα μέτρα του, αλλά είναι του χεριού του. Άλλο αν στο πρώτο ματς οι παίκτες του και δη οι Πασχαλάκης, Βαρέλα έβαλαν τα χέρια τους κι έβγαλαν τα μάτια του ΠΑΟΚ.

Συνάμα, αν η ομάδα του Φερέιρα προβεί σε ρεπετισιόν εγκληματικών λαθών και η ΑΕΚ δεν επιτελέσει κάποιο θαύμα θαυμάτων στην Τραπεζούντα, τότε θα συμβεί κάτι μοναδικό: Ναι, μοναδικό, καθώς για πρώτη φορά η Ελλάδα θα βρεθεί με έναν εκπρόσωπο, τον Ολυμπιακό, στα ευρωπαϊκά γήπεδα πριν να βγει ο Αύγουστος!

Κι αν τα πρώτα χρόνια οι ευρωπαϊκοί αγώνες ξεκινούσαν μήνα Σεπτέμβριο, όπως συνέβαινε μέχρι και τη σεζόν 1996-97, από τότε και μετά ουδέποτε η Ελλάδα έχει μόνον έναν εκπρόσωπο στην Ευρώπη πριν καν βγει ο Αύγουστος!

Σύμφωνοι, επί πολλά έτη ο πρωταθλητής είχε εξασφαλισμένη θέση στους ομίλους του Champions League – ενίοτε και ο δευτεραθλητής – συνεπώς πώς να μην είχαμε τουλάχιστον δύο ομάδες στα ευρωπαϊκά Κύπελλα και μετά το τέλος του καλοκαιριού;

Ωστόσο, την τελευταία τετραετία, που και ο πρωταθλητής Ελλάδας συμμετέχει στις προκριματικές φάσεις, το 2016-17 ο Ολυμπιακός έφτασε μέχρι τους «16», ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός συμμετείχαν στους ομίλους τού Europa League (UEL), το 2017-18, οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίστηκαν στους ομίλους του Champions League (UCL) και η ΑΕΚ έφτασε μέχρι τους «32» του UEL, το 2018-19 η ΑΕΚ συμμετείχε στους ομίλους του UCL, ο Ολυμπιακός έφτασε στους «32» του UEL και ο ΠΑΟΚ στους ομίλους του UEL, φέτος… Φέτος, είθε να αποφευχθεί, έστω και στο… 90’, το σενάριο που θα γραφτεί σε μαύρη σελίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο…

Champions LeagueΠΑΟΚΟλυμπιακόςEuropa League