Απόψεις|30.08.2019 20:34

Ελληνικό ποδόσφαιρο: Πώς θα αποφύγουμε το νέο μνημόνιο

Ανδρέας Παπαλουκάς

Επί πολλά χρόνια αδιαφορούσαμε παγερά. Είχαμε καταληφθεί από «ωχαδελφισμό» για το τι συνέβαινε γύρω μας. Με τη νοοτροπία «ας καεί το σπίτι του γείτονα», πορευόμασταν, μέχρι που η φλόγες επισκέφθηκαν και το δικό μας. Και τώρα, όλοι μαζί, ως ελληνικό ποδόσφαιρο, τρέχουμε. Πήραν φωτιά τα μπατζάκια μας, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος, από την αγωνιστική περίοδο 2021-22 να έχουμε μία ομάδα λιγότερη στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Champions League, Europa League 1, Europa League 2), ενώ ο πρωταθλητής θα επιχειρεί άλμα… τριπλούν για να εισέρχεται στους ομίλους της πρώτης τη τάξει διοργάνωσης, ήτοι το Champions League). Οπως συνέβη φέτος με τον Ολυμπιακό, που ως δευτεραθλητής απέκλεισε τρεις ομάδες, τις Βικτόρια Πλζεν, Μπασακσεχίρ και Κρασνοντάρ, για να φτάσει να κερδίσει τουλάχιστον 35 εκατ. €. Χαλάλι η προσπάθεια και το γεγονός ότι η προετοιμασία ξεκίνησε από τις 10 Ιουνίου. Τα λεφτά να μπαίνουν στα ταμεία, αυτό είναι το ζητούμενο. Τα μπικικίνια…

Τα πάντα, σε ό,τι αφορά την τρέχουσα σεζόν, θα κριθούν εν πολλοίς στην ελληνοκυπριακή μάχη Ολυμπιακού – ΑΠΟΕΛ, αλλά και Ολυμπιακού – Ερυθρού Αστέρα. Κάτι σαν αδελφοκτονίες, ας πούμε, καθώς είναι γνωστές οι σχέσεις των «ερυθρολεύκων» της Ελλάδας και της Σερβίας.

Μπορεί μετά τις τελευταίες τρεις νίκες των ελληνικών ομάδων να επανακαταλάβαμε τη 15η θέση – έστω και βραχεία κεφαλή (μόλις 100 βαθμούς) – ρίχνοντας στη 16η θέση την Κύπρο, όμως η διαδρομή δεν έχει τελειώσει. Το θέμα δεν είναι ποιος προηγείται, αλλά ποιος θα κόψει πρώτος το νήμα. Και σ’ αυτήν την κούρσα δεν τρέχουμε μόνοι μας, εμείς και οι Κύπριοι εννοώ, αλλά υπάρχουν κι άλλοι γείτονες, οι Κροάτες και οι Σέρβοι, στους οποίους καλό θα είναι να ρίχνουμε καμιά ματιά, μην τυχόν και (μας) κλέψουν τη νίκη πάνω στο νήμα.

Για να αντιληφθείτε πώς έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, η Ελλάδα (15η) έχει 25.100 β., η Κύπρος (16η) 25.000 β., η Κροατία (17η) 23.875 β. και η Σερβία (18η) 23.500 β. Και οι τρεις αντίπαλοί μας έχουν ένα πλεονέκτημα: οι βαθμοί τους διαιρούνται δια του 4 (ήτοι με τον αριθμό των ομάδων που ξεκίνησαν φέτος στα ευρωπαϊκά Κύπελλα), ενώ της Ελλάδας δια του 5 (ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Ατρόμητος, Αρης). Δηλαδή, αν ο ΑΠΟΕΛ νικήσει (2.000 β. η νίκη) ένα ματς, η Κύπρος θα προσθέσει στα σακούλι της 500β., ενώ σε περίπτωση νίκης του Ολυμπιακού, η Ελλάδα θα πάρει 400β. Αντίστοιχα, για κάθε ισοπαλία (1.000β.) η Κύπρος θα λαμβάνει 250β. και η Ελλάδα 200β.

Συνεπώς, ο Ολυμπιακός στο Champions League πρέπει να σημειώσει στον όμιλό του (με αντιπάλους τούς Μπάγερν, Τότεναμ και Ερυθρό Αστέρα) περισσότερες νίκες και ισοπαλίες εν συγκρίσει με τον ΑΠΟΕΛ, ο οποίος στον όμιλό του στο Europa League, έχει αντιπάλους τις Σεβίλλη, Καραμπάκ, Ντουντελάνζ, ομάδες σαφώς υποδεέστερες σε σχέση με εκείνες που θα αντιμετωπίσουν οι «ερυθρόλευκοι». Βέβαια, το σκηνικό θ’  αλλάξει και θα βαφτεί γαλανόλευκο στην περίπτωση που ο Ολυμπιακός προκριθεί (ήτοι αποκλείσει μία εκ των Μπάγερν, Τότεναμ) στους «16» του Champions League, καθώς η Ελλάδα θα επιβραβευτεί με επιπλέον 800β., ενώ αν ο ΑΠΟΕΛ περάσει στους «32» του Europa League, η Κύπρος δεν κερδίζει μπόνους βαθμών. Στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση, βαθμούς πρόκρισης αποκομίζουν οι ομάδες που θα φτάσουν τουλάχιστον στα προημιτελικά.

Για παράδειγμα, αν ο Ολυμπιακός, στον όμιλό του, ολοκληρώσει τη σειρά των αγώνων του με 10β. (πώς αλλιώς θα προκριθεί) και βρεθεί στους «16» της διοργάνωσης, θα συνεισφέρει στην Ελλάδα άλλους 2.200 βαθμούς, ενώ ο ΑΠΟΕΛ, με τους ίδιους βαθμούς στο Europa League, θα δώσει στην Κύπρο 1.750β.

Και μια που λύσαμε το… ελληνοκυπριακό ζήτημα, ας ασχοληθούμε με τους έτερους γείτονές μας και δη τους Σέρβους, που δείχνουν και περισσότεροι επικίνδυνοι, καθώς συνεχίζουν με δύο ομάδες: τον Ερυθρό Αστέρα στο Champions League και την Παρτιζάν Βελιγραδίου στο Europa League, ενώ, ως προναφέραμε, οι βαθμοί που θα κερδίζουν θα διαιρούνται διά του 4. Ο Ερυθρός Αστέρας είναι στον ίδιο όμιλο με τον Ολυμπιακό, ενώ η Παρτιζάν έχει αντιπάλους τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αστάνα και Αλκμααρ.

Αν ο Ερυθρός Αστέρας πάρει 5β. (μία νίκη και δύο ισοπαλίες) και η Παρτιζάν 7β. (δύο νίκες και μία ισοπαλία), ενώ ο Ολυμπιακός κατακτήσει 10β., αλλά δεν περάσει στην επόμενη φάση του Champions League, τότε η Σερβία μπορεί να μας προσπεράσει…

Ναι, να μας κλέψει τη νίκη πάνω στο νήμα. Κι αν, στο μεταξύ, δούμε την πλάτη και της Κύπρου, τότε η 17η θέση, που έχει ίδια δικαιώματα με τη 16η, θα είναι δικιά μας.

Ας προσέχαμε…

Champions Leagueποδόσφαιρο