Απόψεις|02.09.2019 10:59

Το καλό scouting έφερε τη μισή… νίκη της Εθνικής με το Μαυροβούνιο

Θοδωρής Φελάνης

Καλά μπήκε ο μήνας. Γιατί όσο να 'ναι οι πρεμιέρες κρύβουν (κι ας ακούγεται «κλισέ») παγίδες. Συνοδεύονται κι από άγχος κι από πίεση. Οι αρνητικές σκέψεις έγιναν θρύψαλα από το 10λεπτο.

Η Εθνική μας έκανε το Μαυροβούνιο να φαίνεται «νάνος». Κι όμως, είναι η ομάδα που πήρε σπουδαία πρόκριση για πρώτη φορά στην ιστορία της σε Παγκόσμιο, σε όμιλο με Ισπανία, Τουρκία, Λετονία, Ουκρανία, Σλοβενία. Ανταγωνιστική ήταν και στα περισσότερα φιλικά πριν από το τζάμπολ της 1ης Σεπτεμβρίου με την Εθνική μας. Τι πήγε στραβά για τους Μαυροβούνιους και τους ήρθε «ο ουρανός... σφοντύλι;». Η απάντηση είναι «το σκάουτινγκ»...

Το μειονέκτημά τους έγινε για μας πλεονέκτημα

Η ελληνική ομάδα εμφανίστηκε τόσο καλά διαβασμένη και τόσο καλά προετοιμασμένη στην αντιμετώπιση του αντιπάλου της, που δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης. «Πρέπει να προσέξουμε το πιν εκ ρολ με τους Βούτσεβιτς και Ντούμπλιεβιτς, οι οποίοι συνηθίζουν να κάνουν το pop out και να παίρνουν πολύ εύκολα το τρίποντο. Πρέπει να τους “χτυπήσουμε” στα πόδια, αφού είναι αργή ομάδα και γενικά το γρήγορο παιχνίδι από μέρους μας θα μας δώσει πλεονέκτημα και θα αποτελέσει μεγάλο μειονέκτημα γι’ αυτούς», είπε ο Γιάννης Ελευθεριάδης παραμονές του αγώνα, στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας.

Τηρήθηκε με ευλάβεια το πλάνο

Τα ταξίδια που έκανε ανά την Ευρώπη ο συνεργάτης του Θανάση Σκουρτόπουλου σε ανύποπτο χρόνο, βοήθησαν το τεχνικό μας επιτελείο να έχει ξεκάθαρη εικόνα για τους αντιπάλους της. Η απόλυτη εφαρμογή του «ελληνικού πλάνου» δεν άφησε κανένα περιθώριο «ελιγμού» στο Μαυροβούνιο.

Εξαιρετική η παρουσία του Μπουρούση, του καταπληκτικού Παπαγιάννη, του Πρίντεζη, του πάντα δραστήριου σε πολλούς τομείς Γιάννη Αντετοκούνμπο. Η καθοδήγηση ωστόσο από τον πάγκο στο συγκεκριμένο ματς ήταν υποδειγματική κι ο Σκουρτόπουλος με το επιτελείο του παίρνουν τα «credits».

Και τώρα Βραζιλία

Στα ενθαρρυντικά του πρώτου αγώνα είναι και η καλή εικόνα του Κώστα Σλούκα που επέστρεψε δριμύτερος αλλά και πολύ ορεξάτος στη δράση. Οι δε δηλώσεις μετά το τέλος του αγώνα από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι η επιτομή της σεμνότητας και της ταπεινότητας και μπράβο του.

Υ.Γ.: Η Βραζιλία είναι… άλλη ιστορία. Έχει παίκτες με παραστάσεις σε υψηλό επίπεδο που της δίνουν τη δυνατότητα να έχει μεγαλύτερο (σε σχέση με το Μαυροβούνιο) ρεπερτόριο επιλογών στην επίθεση. Απέναντι στη Νέα Ζηλανδία παρέταξε δύναμη, ταχύτητα και ευστοχία στο μακρινό σουτ. Το αν θα εκμεταλλευτούμε τις αδυναμίες της άμυνας της είναι κάτι που θα φανεί...

Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ FIBAΕθνική μπάσκετΜουντομπάσκετ 2019Εθνική ομάδαμπάσκετ