Απόψεις|06.09.2019 14:16

Ας πάει και το παλιάμπελο, ας πάει και ο αιγιαλός

Ανδρέας Παπαλουκάς

Βιάζεται, μην τυχόν και την… κακοχαρακτηρίσουν. Σπεύδει ταχέως η νέα κυβέρνηση να δείξει τα χαρακτηριστικά της και τη συμπάθεια που τρέφει προς την πλουτοκρατία, αδιαφορώντας για το πόπολο.

Η δεξιά ή νεοφιλελεύθερη ή όπως αλλιώς αυτοχαρακτηρίζεται κυβέρνηση, σίγουρα δεν δικαιούται να υποστηρίζει πως είναι φιλολαϊκή. Τα μέτρα που λαμβάνει ή που προτίθεται να λάβει μόνον προς τούτο δεν συντείνουν.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, σε νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται τις προσεχείς ημέρες να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, έχει φροντίσει να περιληφθεί και ρύθμιση με την οποία ο (δημόσιος) παλαιός αιγιαλός θα μπορεί να παραχωρείται σε ιδιώτες και να οικοδομείται! Επίσης, η (… φιλολαϊκή) κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται την κατάργηση της ρύθμισης με την οποία το ελάχιστο πλάτος μιας παραλίας (πλην εξαιρέσεων) οριζόταν στα 30 μέτρα από τη γραμμή του αιγιαλού.

Τώρα, χτίστε ελεύθερα. Ακόμα και μέσα στη θάλασσα, ει δυνατόν. Το υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη κυβερνητικό σχήμα τάσσεται αναφανδόν υπέρ της ανάπτυξης και κατά του λαού. Τουλάχιστον αυτές είναι οι προθέσεις του, αλλά και η διαδρομή της δεξιάς ή νεοφιλελεύθερης παράταξης.

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι τα προηγούμενα χρόνια δεν γίνονταν παρανομίες. Γίνονταν και παραγίνονταν – και από πλούσιους και φτωχούς - οι οποίοι, με την πάροδο των χρόνων, καλούνταν να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετά τους. Αν επρόκειτο, βέβαια, για… πολύ «δικά μας παιδιά», πήγαιναν ένα ακόμη βήμα παρακάτω – με φωτογραφικές διατάξεις - προς τη νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας, όπως έχουν κάνει παρελθούσες κυβερνήσεις, οι οποίες είχαν προβεί ακόμα σε επαναχάραξη αιγιαλού. Κάποιο «δωράκι», ένα ρουσφετάκι για ορισμένους εκλεκτούς που συνέβαλαν στην εκλογή τους. Το σύνηθες πολιτικό αλισβερίσι, το «δούναι και λαβείν».

Κατά καιρούς, επίσης, βγαίνουν παγανιά οι μπουλντόζες για να γκρεμίσουν κάνα κιόσκι πάνω στον αιγιαλό, πρωτίστως, δε, για να παρουσιάσουν οι τηλεοπτικές κάμερες την… τήρηση του συμβολαίου με τον λαό. Για να δείξουν ότι είναι… συνεπείς στις δεσμεύσεις τους (τρομάρα τους).

Όλα αυτά πάντα γίνονταν. Όμως πρώτη φορά κυβέρνηση ετοιμάζεται να γκρεμίσει τα νομικά «τείχη» που υπήρχαν μέχρι τώρα για την υπεράσπιση των δασών και των αιγιαλών.

Το Wikipedia το αναφέρει ρητά: «Ο αιγιαλός, όπως και η παραλία, η όχθη και η παρόχθια ζώνη είναι πράγματα κοινόχρηστα και ανήκουν κατά κυριότητα στο Δημόσιο, το οποίο τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται».

Τα προστατεύει και τα διαχειρίζεται, κύριοι κυβερνώντες, όχι παρέχεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού σε επιχειρηματικά πάρκα με μέτωπο στη θάλασσα. Ξεπουλήστε τη χώρα. Αλλωστε, ποιος θα θυμάται τι έγινε ύστερα από 10 χρόνια...

wikipediaΝ.Δ.ΔημόσιοΚυριάκος Μητσοτάκης