Απόψεις|21.11.2018 15:55

Προϋπολογισμός 2019: Το σωστό µήνυµα

Έθνος Γνώμη

Περιλαµβάνει παράλληλα και τα πολυδιαφηµισµένα αντίµετρα, τα οποία τελικώς εκτοξεύονται σε ύψη άνω των 900 εκατοµµυρίων ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για εξελίξεις που -παρότι προεξοφληµένες- ασφαλώς θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία σηµαντικού µέρους της ελληνικής κοινωνίας.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για ρυθµίσεις που λύνουν το βασικό πρόβληµα της ελληνικής οικονοµίας – που συνίσταται στην επιστροφή στην ανάπτυξη έπειτα από οκτώ χρόνια καταστροφικών πολιτικών λιτότητας. Οι ρυθµίσεις αυτές θα αυξήσουν το διαθέσιµο εισόδηµα χιλιάδων νοικοκυριών – είναι άλλωστε γνωστό ότι πολλοί συνταξιούχοι συντηρούν τα άνεργα παιδιά τους.

Ωστόσο, µεσοπρόθεσµα, µόνο η αύξηση των θέσεων εργασίας θα δώσει λύση στα τεράστια προβλήµατα που αντιµετωπίζουν τα νοικοκυριά στη χώρα µας.

Στο πλαίσιο αυτό, µια επενδυτική «έκρηξη» είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Όµως, παρά τις καλές προθέσεις, το ευρύτερο σκηνικό δεν βοηθά: οι περισσότερες τράπεζες υποβαθµίστηκαν, το Χρηµατιστήριο γρατζουνά τον πάτο του βαρελιού, ενώ τα επιτόκια των 10ετών οµολόγων είναι και πάλι σε απαγορευτικά επίπεδα.

Προφανώς, ουδείς µπορεί να επηρεάσει εξελίξεις που δεν έχουν να κάνουν µε τη χώρα µας -για παράδειγµα, ο ιταλικός προϋπολογισµός- αλλά έχουν αρνητική επίπτωση και στην Ελλάδα.

Όµως, σε κάθε περίπτωση η χώρα µας οφείλει να στέλνει συνεχώς το σωστό µήνυµα στους επενδυτές. Και βεβαίως, να κάνει τα λόγια  πράξεις

Βουλή