Απόψεις|08.09.2019 13:35

Η Εθνική που ακόμη «ρετάρει», ο Γιάννης και η σκασίλα των αναλυτών

Θοδωρής Φελάνης

Η Team USA δεν θύμιζε… USA αλλά ομάδα made in Europe. Καλύτερο προπονητή από τον Πόποβιτς για να υπηρετήσει αυτήν τη «μετάλλαξη» οι Αμερικανοί δεν θα μπορούσαν να βρουν. Αργές, στοχευμένες επιθέσεις, πολλές πάσες, προσήλωση στο πλάνο και στην αμυντική τακτική. Η κεντρική ιδέα της άμυνας USA ήταν: κλείνουμε διαδρόμους, βάζουμε δύναμη, κάνουμε απροσπέλαστο το ζωγραφιστό, εμποδίζουμε με κάθε τρόπο εύκολα λέιπ απ και διεισδύσεις (εγκλωβίζοντας τον Γιάννη) και δίνουμε το σουτ. Τα σουτ της «γαλανόλευκης» δεν μπήκαν (ξανά) και εναλλακτικές δεν υπήρχαν. Το «γιατί» δεν υπήρχαν εναλλακτικές στην επίθεση πέραν του «πάρε, Γιάννη, βάλε καλάθι» και του μακρινού σουτ πρέπει να μας απασχολήσει. 

Εδώ μπορείτε να θυμηθείτε τις καλύτερες στιγμές του αγώνα ΗΠΑ-Ελλάδα:

Ο δημόσιος διάλογος για τους σουτέρ

Απέναντι στην πολύ καλή Τσεχία αν δεν μπουν τα ελεύθερα σουτ (καθώς θέλουμε και διαφορά 12 πόντων), αν δεν καταφέρουμε επιτέλους να βάλουμε στο ρεπερτόριό μας το λόου ποστ παιχνίδι (χρειάζεται συμπαράσταση χαμηλά ο Πρίντεζης, που τρώει πολύ «ξύλο») κι αν δεν δείξουμε ευχέρεια ελέγχου του ριμπάουντ, η πρόκριση δεν θα έρθει.

Το αν έχουμε ή δεν έχουμε σουτέρ είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, που έχει ανοίξει στο ελληνικό μπάσκετ τα τελευταία χρόνια, με το πρόβλημα  να εντοπίζεται από τις αναπτυξιακές ηλικίες. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως οι προπονητές  Εθνικών ομάδων και πολλών συλλόγων (U15, U16, U17 κλπ) υπηρετούν ένα διαφορετικό μοντέλο μπάσκετ, εστιάζοντας κυρίως στη δύναμη, την ταχύτητα, την αθλητικότητα και λιγότερο στην τεχνική. «Το 2006 στην Σαϊτάμα είχαμε σουτέρ;», αναρωτήθηκε σκωπτικά ο Σλούκας.  

Κατά τα άλλα η  Εθνική μας ομάδα σε αυτό το Μουντομπάσκετ, με ένα από τα πιο αξιόλογα ρόστερ των τελευταίων ετών, θυμίζει πανάκριβο αυτοκίνητο πολλών αλόγων που κινείται σε χαμηλές στροφές κι αδυνατεί να εκμεταλλευτεί την ιπποδύναμή του.  Λέτε να «ξεμπουκώσει» με την Τσεχία; Αυτό είναι το πιθανότερο.

Εδώ μπορείτε να δείτε τις δηλώσεις των Λαρεντζάκη και Σλούκα μετά το ματς με την Team USA:

Θέλουν να δουν τον Γιάννη των Μπακς

Καμία …σκασίλα δεν έχουν οι «Αμερικανοί αναλυτές» για την Εθνική ομάδα. Φάνηκε κι από απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς σε παίκτες (Πρίντεζης) που έχουν γράψει τη δική τους Ιστορία στη Euroleague. Tο ζητούμενο για αυτούς - και κατανοητό ως ένα βαθμό - είναι μόνο ο  Γιάννης.

Δεκτή φυσικά η κριτική. Όχι όμως η απαξίωση.  «Μήπως ήταν λάθος η χρησιμοποίηση του Γιάννη στη θέση «5» στο ματς με την USA»; Να, ένα ερώτημα. Δεν μπορεί, όμως, να ακούμε πως «η Εθνική έπρεπε να αντιγράψει το μοντέλο των Μπακς». Μακάρι να μπορούσε. Άλλο οι Μπακς, άλλο η Εθνική, άλλο το ΝΒΑ, άλλο το Μουντομπάσκετ. Τι εξακολουθούμε να ψάχνουμε; Τη χρυσή φόρμουλα. Πώς η Εθνική θα προσαρμοστεί στο παιχνίδι του Γιάννη, πώς οι συμπαίκτες του θα τον βοηθήσουν ώστε να προσφέρει αυτά που μπορεί για να βγει κερδισμένη η «γαλανόλευκη». Αλλού πετύχαμε, αλλού αποτύχαμε, όμως ακόμη δεν ήρθε η ώρα για το «ταμείο».

Δείτε τα tweets Αμερικανών "opinion makers"

T

T

Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ FIBAΜουντομπάσκετ 2019Εθνική μπάσκετ