Απόψεις|21.11.2018 15:40

Θα ισχύει το άσυλο στη Σχολή Κατασκόπων;

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Αφορά επίσης την υποτιθέµενη αδυναµία των κατασταλτικών Αρχών να δράσουν στις σχολές εφόσον το επιθυµήσουν.

Είναι άγνωστο το αν όσα γράφει το Politico για τη δηµιουργία εκπαιδευτικής δοµής κατασκοπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Ελλάδα θα γίνουν πράξη τελικά.

Επίσης όµως είναι ενδεικτικά της ισχύος των µηχανισµών καταστολής που έχουν διαµορφωθεί στην ΕΕ. Δεκάδες οι σχετικές συµβάσεις που έχουν «περάσει» (συνήθως στα ψιλά) από τη Βουλή τα τελευταία χρόνια. Πιστοποιούν όµως ότι έχει δοµηθεί ένας µηχανισµός πληροφοριών και επιχειρήσεων που αξιοποιεί την αιχµή της τεχνολογίας, σηµαντικά κονδύλια και θεσµοθετηµένες «ελευθερίες δράσης» άνευ προηγουµένου. 

Σε αυτόν εµπλέκονται µε τις ανάλογες συµφωνίες όλες οι χώρες-µέλη, κυρίως µέσω των αστυνοµικών Αρχών. Αυτοί οι µηχανισµοί µπορούν να λειτουργήσουν και σε εθνικό επίπεδο, µε βάση τη λογική της ενιαίας πολιτικής εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ. Χωρίς µάλιστα να µάθουµε τίποτε γι’ αυτό. 

Αν λοιπόν συνυπολογίσει κανείς αυτά σε συνδυασµό µε τον ισχύοντα νόµο για το άσυλο που επιτρέπει αστυνοµικές παρεµβάσεις ύστερα από έκκληση των πρυτανικών Αρχών, ένα συµπέρασµα µπορεί να βγάλει: Η θεωρία ότι η Αστυνοµία «έχει δεµένα τα χέρια» σε τυχόν σοβαρά ποινικά αδικήµατα στον χώρο των πανεπιστηµίων είναι µάλλον αστεία.

Το αντίθετο ίσως ισχύει. Είναι -επίσης- ένα ερώτηµα το πόση σηµασία έχει για τους συγκεκριµένους πολιτικούς φορείς το άσυλο ιδεών. Σε µια περίοδο που τα πανεπιστήµια στεγνώνουν από «ιδέες» και γεµίζουν από «δεξιότητες» και «επαγγελµατικά προσόντα». Θα προσέφεραν πολύ µεγαλύτερη υπηρεσία στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση τα προαναφερθέντα κόµµατα αν εστίαζαν τον προβληµατισµό τους στα πραγµατικά προβλήµατά της. Αυτά που σχετίζονται µε τις ανεπαρκείς υποδοµές της, την οικονοµική ένδεια, την προοπτική των πτυχιούχων της.

Οµως επιλέγουν να µην το κάνουν. Ετσι εύλογα συσχετίζεται η επιµονή τους µε την πεποίθηση που έχουν για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστηµίων.

Νέα ΔημοκρατίαΚΙΝΑΛευρωπαϊκός στρατός