Απόψεις|21.11.2018 15:38

Προϋπολογισµός 2019: Αποκατάσταση αδικιών σε δυσµενές περιβάλλον

Κατερίνα Τζαβάρα

Το αρνητικό κλίµα που ξεκίνησε από τη Γουόλ Στριτ επεκτάθηκε στις ευρωπαϊκές αγορές και συµπαρέσυρε αναπόφευκτα το Χρηµατιστήριο Αξιών Αθηνών, καθώς οι εξελίξεις στην Ιταλία, το Brexit, αναµφίβολα ο εξελισσόµενος εµπορικός πόλεµος ΗΠΑ - Κίνας που επηρεάζει το διεθνές εµπόριο, αλλά και απρόβλεπτες κρίσεις όπως αυτή της Nissan, αλυσιδωτά (έστω και σε κλίµακα), επηρεάζουν τους επενδυτές κι επιτείνουν την αβεβαιότητα στην παγκόσµια οικονοµία.

Η ελληνική χρηµαταγορά κινείται σε επίπεδα κατάρρευσης µε ιδιαίτερο χαρακτηριστικό την πτώση ακόµη και «βαριών» µετοχών που δεν διαγράφονται από τον δείκτη MSCI. Ιδιαιτέρως αρνητικά είναι τα αποτελέσµατα για τις τράπεζες, µε παράλληλη κατάρρευση και των µη τραπεζικών µετοχών σ’ ένα σύστηµα µάλιστα που δεν διαθέτει συνολικά παρά ελάχιστα κεφάλαια.

Οι «Κασσάνδρες» που προέβλεπαν µια µακρά κρίση στο Χρηµατιστήριο µε επίκεντρο τις τραπεζικές µετοχές και εστίαζαν ταυτόχρονα στον κίνδυνο νέας ανακεφαλαιοποίησης επιβεβαιώνονται τραγικά, αν και θα προτιµούσαν να διαψευστούν.

Σε αυτό το εξαιρετικά δυσµενές τοπίο επιχειρεί η κυβέρνηση τη σταδιακή νοµοθέτηση των µέτρων που ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει από το βήµα της ΔΕΘ, κάποια από αυτά µέσα στον προϋπολογισµό, κάποια άλλα µε ξεχωριστές νοµοθετικές παρεµβάσεις. Τα µέτρα αυτά έρχονται σταδιακά να αποκαταστήσουν αδικίες που δηµιούργησε η εφαρµογή των µνηµονίων και να δώσουν ώθηση στην οικονοµία.

Μια έκθεση που δηµοσιεύτηκε χθες στις Βρυξέλλες από ανεξάρτητο µη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο έδειξε ξεκάθαρα ότι οι πολιτικές λιτότητας που εφαρµόστηκαν στη χώρα µας στο πλαίσιο των µνηµονίων παραβιάζουν κατάφωρα όσα το διεθνές δίκαιο προβλέπει για τον σεβασµό των ανθρωπίνων δικαιωµάτων και σ’ έναν βαθµό δηµιούργησαν συνθήκες επισιτιστικής ανασφάλειας.

Από την άλλη, το Bloomberg είναι ξεκάθαρο: Η Ευρώπη δεν µπορεί να αντέξει µια ακόµα κρίση στην Ελλάδα: Eχοντας µπροστά της το Brexit, την Ιταλία, την άνοδο των αντισυστηµικών δυνάµεων σε όλα τα µήκη και τα πλάτη της, τις ευρωεκλογές της επόµενης χρονιάς και τις δικές της δυσλειτουργίες, θεωρεί µεγάλη πολυτέλεια να ξαναπέσει στην ανάγκη της ο «συνήθης ύποπτος» των Βαλκανίων. Γι’ αυτό στηρίζουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για σταδιακή εξοµάλυνση της κατάστασης στην οικονοµία. Παρ' όλα αυτά, ο περίγυρος µέσα στον οποίο εξελίσσεται η προσπάθεια της κυβέρνησης παραµένει εξαιρετικά αρνητικός.