Απόψεις|08.09.2019 14:51

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει ένταση και δεν την κρύβει

Βούλα Κεχαγιά

Δημοσιεύματα των προηγούμενων ημερών ανέφεραν ότι έπειτα από μια έντονη συζήτηση αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ ή εν πάση περιπτώσει το ΚΙΝΑΛ, η πρόεδρός του έκλεισε το τηλέφωνο στον Δημήτρη Κρεμαστινό που διαφωνούσε με τη φυσιογνωμία και τη γενικότερη πορεία του κόμματος. Μικρή σημασία έχει αν η επικοινωνία διακόπηκε πραγματικά με άκομψο τρόπο.

- Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επιδιώκει στις περισσότερες δημόσιες παρεμβάσεις της και οπωσδήποτε σε κομματικά συνέδρια ή επετείους να θυμίζει ποιος κάνει κουμάντο στο μαγαζί. Ως εκ τούτου και στην ομιλία της στην εκδήλωση της Λάρισας για την 3η Σεπτέμβρη δεν έλειψαν εκφράσεις όπως «δεν θα επιτρέψω» και «κανείς δεν μπορεί να μου κουνάει το δάχτυλο». Μετά την απομάκρυνση του Βενιζέλου άλλωστε είχε «φρεσκάρει» αυτήν την πληροφορία, δηλαδή ποιος είναι ο αρχηγός που λαμβάνει τις αποφάσεις, και στο μυαλό του Κώστα Σημίτη που φέρεται να εξέφρασε τη δυσφορία του για την προεκλογική «εξαφάνιση» Βενιζέλου.

- Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει ένταση και δεν την κρύβει. Κατανοητό υπό μία έννοια, διότι ο πολιτικός φορέας του οποίου ηγείται δείχνει πως δεν έχει σαφή προσανατολισμό. Από τη μία προσπαθεί να διαγράψει το σκοτεινό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ-αλλά όχι τα χρέη του, όπως διευκρινίστηκε- και από την άλλη να κρατηθεί από τις φωτεινές περιόδους που χάρισε στο Κίνημα όχι μόνο ο ήλιος του αλλά και ιστορικές επιλογές της ηγεσίας του Ανδρέα Παπανδρέου. Αντιφάσεις. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει πλέον μόνο μέσα από την πορεία του ΚΙΝΑΛ, όμως το ΚΙΝΑΛ υφίσταται ακριβώς διότι φιλοξενεί μέσα του το ΠΑΣΟΚ.

- Η κυρία Γεννηματά δηλώνει ότι δεν επιθυμεί επιστροφή στο παρελθόν. Και διαμηνύει σε όσους την αμφισβητούν άμεσα ή έμμεσα, επιζητώντας και την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ, ότι οφείλουν να σεβαστούν τις συνεδριακές αποφάσεις αποδεχόμενοι τη νέα πραγματικότητα. Δύσκολες συζητήσεις για ένα κόμμα που αποτελεί μεν την τρίτη πολιτική δύναμη στη Βουλή, όμως καταναλώνει πολύτιμη πολιτική ενέργεια για να πείσει. Το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερε τη Δεξιά στην εξουσία, ξεχνώντας τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις στη ΝΔ για ψήφο ανοχής.

Τώρα, δε, καλείται να δείξει αντανακλαστικά και στην προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κυριαρχήσει στο Κέντρο μέσα από τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση δεν μπορεί να περιορίζεται σε λεκτικές μεταφορές για τον βοσκό Τσίπρα και τον αγριεμένο δεξιό λύκο. Απλούστατα γιατί η όλη συζήτηση δεν αφορά τα πρόβατα..

ΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά