Απόψεις|09.09.2019 16:43

Το τελευταίο χαρτί του Mπόρις Τζόνσον

Σωτήρης Δανέζης

Οσοι οπαδοί του Brexit πίστεψαν ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα οδηγήσει ακλόνητος τη χώρα σε διαζύγιο με τις Βρυξέλλες πρέπει να νιώθουν απογοητευμένοι. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και 21 Συντηρητικοί τούς πήραν την μπουκιά μέσα από το στόμα. Τώρα ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι αναγκασμένος, βάσει του νέου νόμου, να επιστρέψει στις Βρυξέλλες και αν δεν πετύχει νέα συμφωνία, να ζητήσει παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2020.

«Καλύτερα νεκρός στο χαντάκι» απαντάει ο ίδιος, αλλά τι περιθώρια έχει; Ο Τζόνσον αμέσως μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας βιάστηκε να βγει μπροστά στις κάμερες και να αποκλείσει με απόλυτο τρόπο κάθε είδους παράταση πέραν της 31ης Οκτωβρίου. Στριμώχθηκε στα αδιέξοδα και στα τείχη αδιαλλαξίας που ύψωσε ο ίδιος.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, για τον ένοικο του Νο 10 της Ντάουνιγκ Στριτ υπάρχουν μόνο τρεις επιλογές: ή θα αψηφήσει νόμο του Κοινοβουλίου, που μπλοκάρει το άτακτο Βrexit, ή θα αυτοδιαψευστεί και θα αναβάλει για τρίτη φορά την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, ζητώντας νέα παράταση από τους Ευρωπαίους. Το τρίτο σενάριο είναι αυτό που πολλοί θεωρούν ως το επικρατέστερο: να παραιτηθεί και να ζητήσει από τη βασίλισσα να στείλει τον ηγέτη των Εργατικών να διαπραγματευτεί στη θέση του αναμένοντας τις εκλογές.

Και αυτό ίσως είναι το μοναδικό χαρτί που του έχει απομείνει. Διαφορετικά κινδυνεύει να βρεθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο με την απασφαλισμένη χειροβομβίδα του Brexit στα χέρια έως τις 19 Οκτωβρίου, την καταληκτική ημερομηνία για να ζητήσει νέα παράταση από τις Βρυξέλλες.

Σε κάθε περίπτωση, το βρετανικό θρίλερ φαίνεται να κορυφώνεται στις κάλπες που θα στηθούν, αργά ή γρήγορα, προκειμένου η λαϊκή βούληση να λύσει τον γόρδιο δεσμό και να λυτρώσει τη χώρα, η οποία παραμένει μετέωρη και βαθιά διχασμένη.

Κάποιοι σπεύδουν να προεξοφλήσουν πως ο Τζόνσον θα γίνει ο πιο βραχύβιος πρωθυπουργός στη σύγχρονη ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου. Από την άλλη όμως, αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν συμφωνήσουν στο πρόσωπο του Τζέρεμι Κόρμπιν, η χώρα κινδυνεύει να συνεχίσει την πορεία της προς εκείνες τις περιοχές που στους παλιούς βρετανικούς χάρτες χαρακτηρίζονταν ως «terra incognita».

BrexitΜπόρις Τζόνσον