Απόψεις|16.09.2019 14:16

«Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής» - Politically incorrect χαρτοφυλάκιο

Σωτήρης Δανέζης

H ανταποκρίτρια του «Εθνους της Κυριακής» και του Open στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά, έκανε μια εύστοχη ερώτηση στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχετικά με τον τίτλο στο χαρτοφυλάκιο του υποψήφιου επιτρόπου Μαργαρίτα Σχοινά. Τι ακριβώς σημαίνει «Προστασία του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής»; Από τι και από ποιον;

Οι πιο καλόπιστοι, αλλά και ίδια η νέα πρόεδρος της Επιτροπής, εξηγούν πως αναφέρεται στις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης, στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην προάσπιση ενός κράτος δικαίου. Το χαρτοφυλάκιο του Ελληνα υποψηφίου, όμως, είναι και κάτι παραπάνω: είναι μια θέση-κλειδί για το Μεταναστευτικό, με αρμοδιότητες για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Με αφορμή τον αμφιλεγόμενο τίτλο ξέσπασε θύελλα επικρίσεων κατά της νέας προέδρου της Κομισιόν. Ευρωβουλευτές την κατηγορούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι δανείζεται τη γλώσσα της άκρας Δεξιάς και ανοίγει την κερκόπορτα σε επικίνδυνες συζητήσεις σχετικά με την απειλή που συνιστούν για την Ευρώπη πρόσφυγες και μετανάστες.

Και δεν έχουν άδικο. «Δεχόμαστε εισβολή, ο τρόπος ζωής μας είναι σε κίνδυνο και πρέπει να προστατευτεί» θα άκουγε κανείς από το στόμα του Βίκτορ Ορμπαν, του Ντόναλντ Τραμπ, του Νάιτζελ Φάρατζ ή του Μπόρις Τζόνσον. Ακόμη και ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν όταν έμαθε τον τίτλο έκανε έναν από τους συνηθισμένους μορφασμούς του. Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αποδοκίμασε την επιλογή της διαδόχου του και «χάιδεψε» τον Μαργαρίτη Σχοινά τονίζοντας ότι ο τίτλος του χαρτοφυλακίου «δεν ταιριάζει με τις προσωπικές αξίες του Ελληνα υποψήφιου επιτρόπου». Αλλά ούτε και στον κ. Σχοινά άρεσε ο τίτλος. Τον απέφυγε, μέχρι τώρα, στον λογαριασμό του στο Twitter και στις πρώτες δηλώσεις του τόνισε πως πρέπει «να διαχωρίσουμε την ετικέτα από την ουσία».

Είναι απορίας άξιον πώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατέληξε σε αυτόν τον τίτλο, την ώρα που η Ευρώπη χαράσσει διαχωριστικές γραμμές και παίρνει αποστάσεις από Ορμπαν, Τραμπ και φαινόμενα τύπου Φάρατζ. Κανείς δεν θέλει να πιστέψει ότι πρόκειται για μια φράση από τη ρητορική της γερμανικής Δεξιάς και της πολυσυζητημένης στη Γερμανία «κυρίαρχης κουλτούρας». Η νέα «σιδηρά κυρία» των Βρυξελλών θα διορθώσει τον τίτλο του Μαργαρίτη Σχοινά και θα συμφωνήσουμε όλοι ότι ήταν politically incorrect, ίσως μια άστοχη επιλογή λέξεων και μια... παρεξήγηση που δεν θα επαναληφθεί.

Ούρσουλα φον ντερ ΛάιενΜαργαρίτης Σχοινάς