Απόψεις|22.11.2018 19:17

Οι αλήθειες του προϋπολογισµού

Βούλα Κεχαγιά

Τι µπορεί να σου κάνει ένα και µόνο στικάκι λοιπόν! Μπορεί να ενταφιάσει ελπίδες και προσδοκίες για την άµεση πτώση µιας κυβέρνησης ή ακόµη και να κλονίσει τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση ενός κόµµατος που προεξοφλεί πως µπορεί να βάλει φρένο στο σερί εκλογικών επιτυχιών ενός άλλου πολιτικού φορέα, προτού οι νίκες του αγγίξουν τον αριθµό τέσσερα. Ούτε τζόκερ να ήταν!

Ο πρώτος προϋπολογισµός του 2019 επί της ουσίας δίνει 4 δισ. ευρώ στην ελληνική κοινωνία. Τα δύο δισ. προκύπτουν από τη µη περικοπή των συντάξεων, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο επίτροπος Μοσκοβισί, λέγοντας ότι ανοίγει ο δρόµος για την ακύρωση µέτρων που είχαν προνοµοθετηθεί και τα οποία θα µείωναν τις συντάξεις για 1,4 εκατοµµύρια συνταξιούχων στην Ελλάδα!

Τα άλλα περίπου δύο δισ. αφορούν τα θετικά µέτρα που εξαγγέλθηκαν στη ΔΕΘ, ύψους 910 εκατ. ευρώ, και το κοινωνικό µέρισµα που εκτιµάται ότι θα αντληθεί από τα 885 εκατ. που αποτελούν και τον δηµοσιονοµικό χώρο του 2018. Το πρωτογενές πλεόνασµα του 2018, πάντως, δεν έπιασε το 4, έφτασε το 3,98%.

Τι βρήκε να πει η αξιωµατική αντιπολίτευση για την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισµού στη Βουλή; Πως αποτελεί το κύκνειο άσµα της σηµερινής διακυβέρνησης, αφού «σφραγίζει» το τέλος ενός 4ετούς κύκλου της ελληνικής οικονοµίας που τον χαρακτηρίζουν η αυταπάτη και ο τυχοδιωκτισµός. Εντάξει, ο πρόεδρος της Ν∆ δεν έκανε σχόλιο και περιορίστηκε απλώς να τουιτάρει για τον εορτασµό των Ενόπλων Δυνάµεων.

Ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ είδε ένα βαρύ πρόγραµµα για τη χώρα, αφού η κυβέρνηση έχει υπογράψει δεσµεύσεις για τα επόµενα 4 χρόνια.

Θα µπορούσε ο προϋπολογισµός για το 2019 να είναι καλύτερος; Σαφώς και ναι. Θα µπορούσε να είναι ίσως λίγο πιο αναπτυξιακός, στέλνοντας πιο ισχυρά µηνύµατα στις αγορές, µε πιο εµφανή τη στήριξη στο δυναµικό κοµµάτι της οικονοµίας.

Οµως η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί δραµατικές απώλειες στη περίοδο της κρίσης. Οκτώ ολόκληρα χρόνια. ∆ύο επί 4 δηλαδή. Ας είναι ο πρώτος µεταµνηµονιακός προϋπολογισµός πιο large µε τους πολίτες. Και η ευηµερία των αριθµών θα έρθει...

προϋπολογισμός