Απόψεις|22.09.2019 14:30

Έρχεται καυτό εξάµηνο στο πολιτικό σκηνικό

Έθνος Γνώμη

Το επόμενο εξάµηνο υπάρχουν ορισµένα µείζονα πολιτικά γεγονότα που θα γίνουν πιθανότατα οδηγοί για τις πολιτικές εξελίξεις σε ένα µακρό χρονικό διάστηµα, πολύ πέραν της 4ετίας που είναι ο µέγιστος βίος µιας κυβέρνησης.

Η αναθεώρηση του Συντάγµατος. Περίπου έχει προδιαγραφεί το εύρος της, αλλά πάντοτε έχει αξία και διδακτική και ιστορική η τοποθέτηση ενός εκάστου κόµµατος για τα µεγάλα θέµατα προς αναθεώρηση.

Η ψήφιση νέου εκλογικού νόµου που θα ισχύσει για τις µεθεπόµενες εκλογές, πρακτικά όµως για τις «επόµενες», αφού τα µεγάλα κόµµατα θα αρνηθούν τη συνεργασία κάτω από την «οµπρέλα» της απλής αναλογικής... Σταθερή κυβερνητική πλειοψηφία µπορεί να υπάρξει µόνο µε µείζονα συνασπισµό, αλά Γερµανία. Πράγµα άτοπο, τουλάχιστον για τη σηµερινή πολιτική κατάσταση.

Η εκλογή του επόµενου Προέδρου της ∆ηµοκρατίας. Ηδη αρκετά ονόµατα ακούγονται... Με τον νυν Πρόεδρο να έχει ένα λογικό προβάδισµα. Και βέβαια θα γίνουν τα συνέδρια ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που αναµένεται να καθορίσουν την πορεία των δύο βασικών κοµµάτων της σηµερινής αντιπολίτευσης. Σε αυτόν τον πυκνό πολιτικά χρόνο, ιδιαίτερη αξία έχει η προοπτική που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον «εαυτό» του, επειδή ακριβώς πρόκειται για κόµµα εξουσίας. Η γειτνίαση χρονικά του συνεδρίου του µε αυτό του ΠΑΣΟΚ τονίζει ακόµη περισσότερο το κλίµα της συζήτησης για την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, µε τη δυνατότητα εγγραφής µελών «διαδικτυακά» και την ενδεχόµενη εκλογή προέδρου από ευρεία κοµµατική βάση.

Η ικανότητα των πολιτικών δυνάµεων να αντεπεξέλθουν στα υψηλά δηµοκρατικά τους καθήκοντα µε αίσθηµα ευθύνης απέναντι στον τόπο και στους πολίτες αυτό το εξάµηνο θα βοηθήσει ή θα υπονοµεύσει την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισµό της πολιτικής µας ζωής τα επόµενα αρκετά χρόνια.

νέος εκλογικός νόμος