Απόψεις|23.11.2018 13:35

Οι  δύο όψεις της Θεσσαλονίκης

Βούλα Κεχαγιά

Ο κυρ Γιάννης άφησε το προοδευτικό αποτύπωµά του στην πόλη, ακόµη και µε τα στραβά του ή τον αιρετικό τρόπο µε τον οποίο προσεγγίζει ορισµένα θέµατα.

Για τη Θεσσαλονίκη ένας πετυχηµένος δήµαρχος δεν είναι µόνο ένας καλός κύριος ή µια καλή κυρία που καλύπτει τις λακκούβες στα πεζοδρόµια, φέρνει καλύτερα χορευτικά συγκροτήµατα στις εκδηλώσεις των ∆ηµητρίων και δίνει το «παρών» στις συγκεντρώσεις των Lions.

Ο τοπικός άρχοντας της Θεσσαλονίκης είναι ένα πρόσωπο µε ιδιαίτερο συµβολισµό. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος συγκέντρωνε όλα τα χαρακτηριστικά ενός Βορειοελλαδίτη αστού, ήταν γιατρός «φτερωτός» µάλιστα, διακρίθηκε ως πρωταθλητής, ενδεχοµένως πήγαινε συχνά και για εκκλησιασµό, όµως καταδικάστηκε για οικονοµικές ατασθαλίες στον Δήµο Θεσσαλονίκης.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης από τη φύση της πορεύεται µέσα σε έναν περίεργο «δυϊσµό». Και η µάχη των αντίρροπων δυνάµεων καταγράφει το αποτέλεσµά της στον Δήµο Θεσσαλονίκης. Για τη συµπρωτεύουσα ισχύει το «δείξε µου τον δήµαρχό σου να σου πω ποιος είσαι».

Η εκλογή του Γιάννη Μπουτάρη στο αξίωµα του δηµάρχου ήταν πραγµατική ανατροπή σε ένα κάστρο που ούτε η συνένωση όλων των προοδευτικών δυνάµεων της πόλης µπορούσε να «αλώσει». Η παρουσία του Μπουτάρη στα κοινά της συµπρωτεύουσας δηµιουργούσε από µόνη της αντίβαρα σε ό,τι σκοτεινό και συντηρητικό κουβαλάει µέσα της αυτή η πόλη.

Οµως, ο Μπουτάρης δεν γουστάρει πια να είναι δήµαρχος. Το σκέφτηκε πολύ, άλλαξε γνώµη καµιά κατοσταριά φορές -ακόµη και µέσα στο ίδιο 24ωρο- και κατέληξε στην απόσυρση. Για τον Μπουτάρη τα 16 χρόνια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πολλά. Για άλλους θα µπορούσε να είναι µόνο η αρχή. Οπως και να ’χει, οι Θεσσαλονικείς καλούνται να σκεφτούν την «επόµενη µέρα» στην πόλη τους.

Στη Θεσσαλονίκη δεν θα λείψει ούτε το σκουλαρίκι του Μπουτάρη, ούτε το τατουάζ του, ούτε οι καβγάδες του µε τον µητροπολίτη Ανθιµο. Θα λείψουν όµως η νοοτροπία του και η αντίληψη µε την οποία αντιµετωπίζει τα πράγµατα. Θα µπορέσουν οι δηµότες να συσπειρωθούν σε µία υποψηφιότητα του προοδευτικού µετώπου; Είναι νωρίς να φανεί...

δήμος ΘεσσαλονίκηςΓιάννης Μπουτάρης