Απόψεις|23.11.2018 18:49

Αντετοκούνμπο: Αυτοί που είπαν «άντε γεια» στο µίσος

Χρήστος Ιερείδης

Την Τρίτη που µας πέρασε το Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κάλεσε τους υπεύθυνους του τηλεοπτικού σταθµού Νέο Κανάλι (πρώην Extra) για παροχή εξηγήσεων σε σχέση µε όσα ειπώθηκαν από τον παρουσιαστή της εκποµπής «Αντε γεια», Τάκη Τσουκαλά, ο οποίος αποκάλεσε τον γνωστό καλαθοσφαιριστή Θανάση Αντετοκούνµπο πίθηκο.

Συγκεκριµένα, ο σταθµός εξετάζεται για προσβολή τιµής και αξιοπρέπειας καλαθοσφαιριστή από µειωτικό σχόλιο, αναφορά µε περιεχόµενο που µπορεί να ενθαρρύνει δυσµενείς διακρίσεις στη βάση της φυλής και της εθνικότητας, και παραβίαση υποχρέωσης προβολής ποιοτικού προγράµµατος.

Από δηµόσια συχνότητα, µε άλλα λόγια, προβλήθηκε σε κάµποσα νοικοκυριά µια ρητορική µίσους, που µε µεγάλη βεβαιότητα θα εκφραστεί, όπως συνηθίζεται, σε διάφορους αθλητικούς χώρους.

Αυτή είναι µια εικόνα. Μια άλλη, εντελώς διαφορετική -µε διαφορά ελάχιστων µόλις 24ώρων από την τηλεοπτική-, είδαν µερικές δεκάδες χιλιάδες µάτια από τις τηλεσυχνότητες και επίσης µερικές χιλιάδες από κοντά στην ποδοσφαιρική αναµέτρηση Ολυµπιακού - Παναθηναϊκού, το ντέρµπι των «αιώνιων», όταν όλοι όσοι ήταν στο γήπεδο χειροκρότησαν όρθιοι τον τερµατοφύλακα των φιλοξενούµενων Σωκράτη ∆ιούδη, ο οποίος έπειτα από ακούσιο χτύπηµα παίκτη των γηπεδούχων υπέστη κρανιοεγκεφαλική κάκωση (του γύρισε και η γλώσσα) και µεταφέρθηκε εκτός αγωνιστικού χώρου µε ειδικό αµαξίδιο.

Τρίτη εικόνα: Η εθνική οµάδα ποδοσφαίρου της Αργεντινής πραγµατοποίησε προ ηµερών προπόνηση σε γήπεδο παρουσία 15.000 παιδιών – κυρίως δηµοτικών σχολείων. Πανζουρλισµός. Προπόνηση που διεξήχθη µε γνώµονα τους θεατές στις κερκίδες! Τέταρτη εικόνα: Ο Κύπριος ιστιοπλόος Παναγιώτης Ιορδάνου έδωσε το σκάφος του στον Τούρκο ιστιοπλόο Αϊτζάν Καϊνάρ, ο οποίος διεκδικούσε µετάλλιο στον διεθνή αγώνα διεθνή αγώνα ΦΙΝΝ «2018 Winter Series», που διοργανώνουν η ΕΙΟ και το ∆ιεθνές Κέντρο Ιστιοπλοΐας µε τη συµµετοχή των µεγαλύτερων αθλητών του κόσµου, για να τερµατίσει, καθώς είχε σπάσει το άλµπουρο στο δικό του σκάφος. Η µισαλλοδοξία -έστω και τηλεοπτικά- πέρασε σε δεύτερη µοίρα.

Στην περίπτωση της προπόνησης των «αλµπισελέστε», αντιλαµβανόµαστε πώς καλλιεργεί αθλητική κουλτούρα και πολιτισµό µια πολιτεία, και δη της Αργεντινής – µια κίνηση µε πολλά µηνύµατα και αναγνώσεις. Οι τρεις τελευταίες εικόνες αποτελούν απτές ενδείξεις ότι ο πολιτισµός είναι και ατοµική υπόθεση και ρίζα συλλογικότητας. Πάνε τον αθλητισµό ένα βήµα παραπέρα και πιο πάνω, δίνοντας κίνητρα προς σωστές κατευθύνσεις. Σε ό,τι αφορά δε τους ιστιοπλόους, «βουλιάζουν» φιλοπολεµικές πολιτικές και λεονταρισµούς, ενώ ισχυροποιούν δεσµούς φιλίας µεταξύ λαών και ενισχύουν την αλληλοκατανόηση. Είναι ένα άλλο, διαφορετικό, καλύτερο, «άντε γεια», σε τηλεοπτικά, ποδοσφαιρικά, καλαθοσφαιρικά, θαλάσσια, πολιτικά γήπεδα και οπαδούς.

ΕΣΡΤάκης ΤσουκαλάςΘανάσης Αντετοκούνμπο