Απόψεις|29.09.2019 12:45

Βαριά σκιά στον Λευκό Οίκο

Σωτήρης Δανέζης

Η ανακοίνωση της περασµένης εβδοµάδας ότι η αµερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ξεκινά επίσηµη έρευνα σε βάρος του προέδρου Ντόναλντ Τραµπ, µε το ερώτηµα της παραποµπής και πιθανής καθαίρεσης, ρίχνει βαριά τη σκιά της στον Λευκό Οίκο.

Αναλυτές εκτιµούν πως ο Τραµπ θα πρέπει να αρχίσει να µετρά τις πιθανότητες της πολιτικής του επιβίωσης. Οι ∆ηµοκρατικοί τον αναγκάζουν να φορέσει ένα στενό κοστούµι που θα περιορίζει τις κινήσεις του στη διεθνή σκακιέρα, θα λειτουργεί ανασταλτικά στις διαπραγµατεύσεις για τις µεγάλες εµπορικές συµφωνίες, θα ορθώνει εµπόδια στην προώθηση νοµοσχεδίων.

Αν είναι έτσι όµως, γιατί δεν το έκαναν νωρίτερα; Γιατί δεν προχώρησαν µε τη διαδικασία όταν το πολιτικό θερµόµετρο χτυπούσε κόκκινο για την πολυσυζητηµένη εµπλοκή της Μόσχας στις αµερικανικές εκλογές του 2016;

Το µεγαλύτερο εµπόδιο για τους ∆ηµοκρατικούς που ήθελαν να ανοίξουν τον φάκελο παραποµπής του Τραµπ ήταν η ίδια η ηγεσία τους, η οποία ανησυχούσε πως µια τέτοια κίνηση θα δοκίµαζε τη συνοχή του κόµµατος. Η πρόταση για παραποµπή και πιθανή καθαίρεση ενός προέδρου (impeachment) ισοδυναµεί µε τη χρήση πυρηνικού όπλου στην πολιτική σκηνή. Κανείς δεν µπορεί να αισθάνεται «ασφαλής».

Αυτή τη φορά, όµως, το πολιτικό timing µοιάζει ιδανικό. Το «Russiagate» αφορούσε καταγγελίες για γεγονότα που υποτίθεται ότι είχαν συµβεί στο παρελθόν. Τα στοιχεία της υπόθεσης δεν αρκούσαν για να «γκρεµίσουν» τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Το «Ukrainegate», από την άλλη, σχετίζεται άµεσα µε τις εκλογές του 2020 και την προσπάθεια του Τραµπ να πλήξει τον πιο πιθανό αντίπαλό του µε ένα σκάνδαλο αντίστοιχο των emails της Χίλαρι. Οι ∆ηµοκρατικοί δεν θα µπορούσαν να αντιδράσουν διαφορετικά.

Γνωρίζουν ότι το ρίσκο αυτής της επίθεσης στον Λευκό Οίκο είναι µεγάλο και οι πιθανότητες επιτυχίας λιγοστές: η Γερουσία υπό τον έλεγχο των Ρεπουµπλικάνων το πιθανότερο θα φρενάρει τη διαδικασία και ο Τραµπ, που δεν λέει «όχι» σε έναν καλό «αλήτικο» καβγά στον δρόµο, ίσως βγει πιο ισχυρός. Οσο για την κοινή γνώµη; Οι περισσότεροι Αµερικανοί εµφανίζονται αντίθετοι στη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου: 45% έναντι 39%, σύµφωνα µε την πρόσφατη δηµοσκόπηση των Reuters/Ipsos. Αυτό, όµως, µπορεί να αλλάξει. Αν στο προσεχές διάστηµα οι Αµερικανοί πεισθούν για την αναγκαιότητα της παραποµπής, ίσως δηµιουργηθούν οι συνθήκες και βρεθεί ο καταλυτικός παράγοντας που θα επιταχύνει τις εξελίξεις, όχι µόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή αλλά και στα ίδια τα κόµµατα.

Ντόναλντ Τραμπ