Απόψεις|23.11.2018 18:48

Η Βlack Sunday του ποδοσφαίρου…

Νίκος Τζιανίδης

Ομάδες όταν (ξε)πουλάνε τους παίκτες που τους προσδίδουν λάμψη και τις στολίζουν, δεν δικαιούνται διά να ομιλούν για ευρωπαϊκές πορείες, για τρόπαια έξω από τα σύνορα της ελληνικής μιζέριας, για όνειρα ιδιοκτητών και μεγάλες προσδοκίες οπαδών!

Ομάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα που βγάζουν στο σφυρί της… Black Sunday τα ασημικά τους είναι καταδικασμένες να επαιτούν διακρίσεις. Ο Πανιώνιος, κάποτε, ήταν η βιομηχανία κοπής επιθετικών διαμαντιών!

Ο Θωμάς Μαύρος, ο Νίκος Αναστόπουλος, ο Δημήτρης Σαραβάκος «γεννήθηκαν» στη Νέα Σμύρνη, αλλά μεγάλωσαν σε άλλες γειτονιές, μεγαλώνοντας πλάι τους και η ομάδα που τους αγόρασε. Ουδέποτε ο Πανιώνιος περπάτησε πέρα από τα σύνορα των δρόμων της Πλατείας. Πάντα στον «Αδωνη» για καφέ και διηγήσεις για παίκτες, που πέρασαν και φύγαν…

Ο Ολυμπιακός τα τελευταία χρόνια πουλάει ό,τι γυαλίζει στη βιτρίνα του. Παίζει μπάλα ο Ρέτσος; Στο ταμείο και χωρίς πλαστική σακούλα ο Ρέτσος! Έπαιζε μπάλα καλή ο Μανωλάς; Πακέτο και στον πελάτη!

Έκανε ένα-δυο σουτ καλά και ξεχώρισε μέσα στη γενική μουντάδα ο Καμαρά; Περάστε να τον δείτε Βρετανοί έμποροι. Θα λάμψει ο Μασούρας που αγοράστηκε από το μαγαζάκι της Πλατείας; Του χρόνου κι αυτός στις «αγγελίες»!

Ολυμπιακός, η βιτρίνα της Ευρώπης. Οι οπαδοί δεν έχουν πια «σημαίες»· δεν προλαβαίνουν να αποκτήσουν σχέση ερωτική (αν θέλετε) με τους ποδοσφαιριστές τους. Οι καλοί πωλούνται και οι μέτριοι μένουν στο ράφι, μέχρι να βρεθεί και γι’ αυτούς αγοραστής. Και στους τοίχους των παιδικών δωματίων αφίσες ποιοι; Οι πρόεδροι!

Όλοι πωλούνται στην Black Sunday και όχι μόνο από τον Ολυμπιακό. Πόσοι από τους πρωταγωνιστές της πορείας προς τον τίτλο της περσινής ΑΕΚ -για παράδειγμα- φορούν φέτος την κιτρινόμαυρη φανέλα;

Εμπόριο και τίποτε άλλο. Πλουτίζουν οι ιδιοκτήτες και φτωχαίνουν οι ομάδες. Και κάτι ακόμα, έτσι σαν επίλογο. Προσφάτως ακούστηκε το ενδιαφέρον της ΑΕΚ για τον Μάζουρεκ. Σύμπτωση: η ΑΕΚ παίζει με τον Παναιτωλικό.

Επίσης προσφάτως έγινε γνωστό το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον Ρισβάνη… Σύμπτωση: ο Ολυμπιακός παίζει με τον Ατρόμητο. Οσο κι αν εκσυγχρονίζονται οι αγορές, στην Ελλάδα δεν φεύγει η κουτοπονηριά του γερο-Λαδά και το πονηρό αλισβερίσι στα λιγδιασμένα υπόγεια.

Εδώ είναι Ανατολή, ποιες Black Friday και Sunday; Παζάρι με κλείσιμο ματιού, χαμόγελα με νόημα και πιπεράτες διαπραγματεύσεις. Ναργιλές να καίει και τρίψιμο στις πλαδαρές παλάμες: κονομήσαμε πάλι!

Βlack Fridayποδόσφαιροελληνικό πρωτάθλημα