Απόψεις|07.10.2019 13:57

Επί προσωπικού για την επίσκεψη του Βαρθολομαίου στην Αθωνική Πολιτεία

Μαρίνα Ζιώζιου

«Τ​​​​ην αλήθεια τη "φτιάχνει" κανείς ακριβώς όπως φτιάχνει και το ψέμα» γράφει ο Οδυσσέας Ελύτης, κάτι που τείνει να γίνει το σήμα των καιρών μας.

Κάποιοι πιστεύουν πως «πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα» και χρησιμοποιώντας προσωπικούς χαρακτηρισμούς –με ανυπόγραφα άρθρα– έχουν την εντύπωση ότι θα κρύψουν την αλήθεια. Φευ…

Ενοχλήθηκαν κάποιοι από το ρεπορτάζ του ethnos.gr που αποκάλυψε το παρασκήνιο που υπάρχει σχετικά με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αθωνική Πολιτεία.

Να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, κάτι, προς πάσα κατεύθυνση. Γνωρίζουμε γραφή και ανάγνωση.

Αν χρειαστεί, για τις ανάγκες ενός ρεπορτάζ, συμβουλευόμαστε και επαΐοντες σε πολύ λεπτά ζητήματα, όπως είναι τα ισχύοντα θέσμια σχετικά με τις αρμοδιότητες του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Άγιον Όρος, και τα οποία προσφάτως, με μεγάλη προσοχή και σεβασμό στους κορυφαίους θεσμούς, τολμήσαμε να θίξουμε με την ευκαιρία της έλευσης του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας στο Περιβόλι της Παναγίας.

Κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να μας κουνήσουν το δάχτυλο και να μας κατηγορήσουν ότι δεν ανατρέξαμε στο παρελθόν και ότι η μόνη δικαιοδοσία του Παναγιωτάτου στο Άγιον Όρος είναι η μνημόνευσή του.

Να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν διεκδικούμε περγαμηνές «δασκάλου των αγιορειτικών καθεστώτων» για την Ιστορία του Αγίου Όρους, αλλά διαβάζουμε τι αναφέρει σήμερα το Σύνταγμα στο άρθρο 105, τι γράφει ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Όρους σε πολλές διατάξεις του, τι αποφαίνεται το ΣτΕ με την απόφασή του 2101/1991 και τι εφαρμόζεται στην πράξη.

Αν πάλι οι αμφισβητούντες με όλα αυτά θεωρούν ότι εμείς δεν τα γράφουμε σωστά γιατί ο επίσκοπος του 14ου αιώνα ήταν ο Σεβασμιώτατος Ιερισσού και μέχρι της ενσωματώσεως στο ελληνικό κράτος διοικητής ήταν ο Τούρκος καϊμακάμης και αυτά ισχύουν και σήμερα, «ας είναι ευλογημένο», όπως λένε οι αγιορείτες πατέρες.

Επαναλαμβάνουμε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα στα γραπτά μας, σεβόμαστε το λειτούργημά μας και προσπαθούμε να υπηρετήσουμε την αλήθεια.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει κάθε δικαίωμα να επισκέπτεται το Άγιον Όρος, να πηγαίνει όπου επιθυμεί και να επιτρέπει σε όποιον επίσκοπο εγκρίνει να ιερουργεί στο Περιβόλι της Παναγίας. Η δικαιοδοσία του επισκόπου είναι μία και μοναδική: πνευματική και διοικητική. Άλλωστε, αν είχε μόνον ανώτατη εποπτεία, δεν θα μπορούσε να απαγορεύει να εγκαταβιώσουν στο Άγιον Όρος αλλοδαποί τους οποίους για πνευματικούς λόγους δεν εγκρίνει εκείνος.

Το Άγιον Όρος δεν είναι αυτόνομο κράτος, αλλά, όπως θέλησαν οι προκάτοχοι των σημερινών αγιορειτών, είναι αυτοδιοίκητο και ανήκει στην ελληνική επικράτεια.

Οικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΑθωνική Πολιτεία