Απόψεις|07.10.2019 21:37

Άνω-κάτω με το ταξίδι του Βαρθολομαίου στο Περιβόλι της Παναγίας

Μαρίνα Ζιώζιου

Αν υπήρχε στη χώρα μας ένα συλλογικό όργανο που διακρινόταν για τη συνέπεια, τη σοβαρότητα και ιδιαιτέρως τη δημοκρατικότητα στη λειτουργία για τη λήψη των αποφάσεων αυτό ήταν χωρίς καμία αμφιβολία η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Τα μοναστήρια έστελναν ό,τι καλύτερο διέθεταν και οι αντιπρόσωποι παρέμεναν στις Καρυές για να βρίσκονται κοντά στο κέντρο των αποφάσεων.

Σήμερα, όπως φαίνεται, τα πράγματα άλλαξαν. Λογικό θα μου πείτε.

Και οι αλλαγές δεν αφορούν μόνο τα ΙΧ των αντιπροσώπων που με τη λήξη των συνεδριάσεών τους τους μεταφέρουν στα κελιά τους, είναι, όμως, που μερικοί κατοικοεδρεύουν μακριά από τη μοναστική πολιτεία, την οποία επισκέπτονται όποτε θέλουν είτε όποτε επιθυμούν να διατυπώσουν μια διαφορετική άποψη ή ακόμη και να επιβάλλουν τη θέση τους.

Έτσι, η άλλοτε βαρύτητα των αποφάσεων αυτού του διοικητικού οργάνου έχει ως αποτέλεσμα στις συνεδριάσεις της Δευτέρας να λέγονται κάποια πράγματα, την Πέμπτη να ανακαλούνται αυτά που ελέγχθησαν και τις υπόλοιπες ημέρες οι αγιορείτες πατέρες να διαβουλεύονται πως θα ανατρέψουν στην επόμενη συνεδρίαση όσα αποφάσισαν στις προηγούμενες. Σε δουλειά να βρισκόμαστε…  

Και δεν είναι μόνο αυτό. Για «ψύλλου πήδημα» εκδίδονται διαγγέλματα, όπως για τον πολιτικό γάμο, για το πώς θα διδάσκονται τα Θρησκευτικά, χωρίς να μιμούνται την προσοχή και την αυτοσυγκράτηση των σοφών προκατόχων τους στα ζητήματα αυτά. Όλα είναι χρήσιμα, αρκεί να υπάρχει ένα μέτρο.

Με μεγάλη ευγένεια και σεβασμό θα θέλαμε να θέσουμε ένα ερώτημα στους αγιορείτες πατέρες: Θέλετε ή δεν θέλετε να έρθει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Άγιον Όρος;

Θα πρέπει να αποφασίσετε γιατί, σύμφωνα με αγιορείτικες πηγές, μαθαίνουμε ότι πάλι άλλα συζητήσατε σήμερα. Αποφασίστε πού, πότε και ποιοι θα τον υποδεχθείτε! Έχουν γίνει σίριαλ τα σχετικά με την άφιξή του. Με όλες τις πρέπουσες διαδικασίες ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κλήθηκε από δικές σας Μονές. Όχι εδώ, όχι εκεί, ξανά τα ίδια, έπειτα από λίγο άλλα.  

Στενοχωρηθήκαμε που μάθαμε ότι αντιπρόσωπός σας, όταν επισκεφθήκατε τον Παναγιώτατο πρόσφατα στο Φανάρι για να αλλάξετε και πάλι το σχέδιο για την επίσκεψή του, του μίλησε με τρόπο που θα αποφύγουμε να γράψουμε. Βέβαια, μεθαύριο θα τρέχετε από πίσω του με βαθιές μετάνοιες…

Για την ιστορία αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας πήρε το καλογερικό του όνομα Βαρθολομαίος, το όνομα ενός εκ των δώδεκα μαθητών του Χριστού καθώς και ενός πολυμαθούς μοναχού από την Ιμβρο που δίδαξε στη Θεσσαλονίκη και τη Βενετία κι αργότερα εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου στο Αγιον Ορος.

Το Περιβόλι της Παναγίας είναι τόπος αγάπης, ησυχασμού και προσευχής. Το Όρος υπάρχει για να ταπεινώνει, για να οξύνει την πνευματική μας μνήμη και διαρκώς να προκαλεί τη μνήμη του Θεού.

Για όνομα του Θεού, ας τελειώσει αυτό το σίριαλ…

Αθωνική ΠολιτείαΟικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΙερά Κοινότητα