Απόψεις|24.11.2018 17:13

Brexit: Καλύτερη συμφωνία το µικρότερο κακό

Γιώργος Καπόπουλος

Στους φανατικούς του σκληρού Brexit διαµηνύει ότι ενδεχόµενη απόρριψη της συµφωνίας που πέτυχε µε την ΕΕ εµπεριέχει τον κίνδυνο ακύρωσης του Brexit, µια απειλή που τη στηρίζουν πρόσφατες δηµοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν πλειοψηφία των ψήφων υπέρ της παραµονής στην ΕΕ σε περίπτωση δεύτερου δηµοψηφίσµατος.

Στους οπαδούς της παραµονής η Μέι διαµηνύει ότι η συµφωνία είναι το µέγιστο που µπορούσε να επιτευχθεί αυτήν τη στιγµή, ώστε η αποχώρηση να είναι µια κοινά συµφωνηµένη διαδικασία και πορεία. Ενδεχόµενη απόρριψη της συµφωνίας, λέει η ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ, οδηγεί στην αχαρτογράφητη περιοχή του σκληρού Brexit.

Οµως το στρατήγηµα της Μέι να µετατρέψει τη διληµµατική αντιπαράθεση «συµφωνία ή σκληρό Brexit» σε διληµµατική επιλογή, µε την προσθήκη της µαταίωσης του Brexit, µπορεί να έχει αποτρέψει µέχρι στιγµής την ενεργοποίηση της εσωκοµµατικής διαδικασίας για αποποµπή της από την ηγεσία των Συντηρητικών, αλλά εµπεριέχει κινδύνους.

Κυρίως τον κίνδυνο να µην µπορεί να διαµορφωθεί στη Βουλή καµία πλειοψηφία γύρω από τις τρεις παραπάνω επιλογές, µια κατάσταση πραγµάτων που οδηγεί στο σκληρό Brexit.

Σε κάθε περίπτωση, το µεγάλο πλεονέκτηµα της πρωθυπουργού παραµένει η άρνηση της ηγετικής οµάδας των Συντηρητικών, που στηρίζουν ένα σκληρό Brexit, να αναλάβουν το κόστος διαχείρισής του, µια στάση στην οποία εµµένουν, µε συνέπεια από την επόµενη µέρα του δηµοψηφίσµατος του Ιουνίου του 2016, όταν άφησαν τη Μέι να διεκδικήσει χωρίς αντίπαλο τη διαδοχή του Κάµερον.

Ένα είναι βέβαιο: σε περίπτωση αδυναµίας έγκρισης της συµφωνίας από τη Βουλή των Κοινοτήτων, τόσο το Λονδίνο όσο και οι Βρυξέλλες θα εξαντλήσουν κάθε δυνατή µεθόδευση για να αποφύγουν ή έστω να µειώσουν το βαρύ και για τις δύο πλευρές κόστος ενός σκληρού Brexit