Απόψεις|12.10.2019 11:06

Αθλητικό νομοσχέδιο: Πίσω ολοταχώς η κυβέρνηση με το σχέδιο Αυγενάκη

Γιώργος Ψυχογιός

Σε κάθε βήμα της πολιτικής διαδρομής του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο αθλητισμός και δη ο μαζικός ερασιτεχνικός αθλητισμός ήταν ένα από τα βασικά μας προτάγματα. Με σημαντικές πρωτοβουλίες που πήραμε τα προηγούμενα χρόνια υποστηρίξαμε την πρόσβαση στον Αθλητισμό για όλους και όλες, τόσο μέσα από προγράμματα και δράσεις, όσο και μέσα από την βελτίωση και δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων σε ολόκληρη τη χώρα.

Εκτός όμως των ανωτέρω, θεσμοθετήσαμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που ενίσχυσε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, έθεσε ξεκάθαρους κανόνες, εκδημοκράτισε τις διαδικασίες δίνοντας τη δυνατότητα σε  συμμετοχής της βάσης στη λήψη των αποφάσεων. Υλοποιήσαμε έτσι διαχρονικά αιτήματα του αθλητικού κινήματος που επί δεκαετίες κανείς δεν τολμούσε να νομοθετήσει και να εφαρμόσει.

Δυστυχώς, στο υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου της κυβέρησης ΝΔ για τον αθλητισμό, μεγάλο μέρος αυτών των ρυθμίσεων ανατρέπεται. Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη καθώς από ανάληψη των καθηκόντων της η ΝΔ, αφενός βασίζεται στα «καύσιμα» που της άφησε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι θυσίες του ελληνικού λαού και, αφετέρου, ξηλώνει πολύ σημαντικά δημοκρατικά και κοινωνικά κεκτημένα, όπως τα εργασιακά δικαιώματα και οι ατομικές ελευθερίες, οι διατάξεις της απλής αναλογικής στους δήμους και τις κοινότητες, η ανθρωπιστική στήριξη προσφύγων και μεταναστών, κλπ.

Σε αυτήν ακριβώς τη λογική κινούνται και οι επιχειρούμενες αλλαγές απέναντι σε ένα πλαίσιο σύγχρονο, δημοκρατικό, διαφανές και εναρμονισμένο με τις πιο σύχρονες προδιαγραφές και πρακτικές στην Ευρώπη και τον κόσμο, που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα, με το Άρθρο 48 του Ν/Σ αναστέλλονται τα άρθρα του Ν. 4603/2019 που προβλέπουν ποσοστό σταυροδοσίας (1/3) στο ενιαίο ψηφοδέλτιο και ποσόστωσης φύλου (1/3) στις αρχαιρεσίες των Σωματείων, των Ενώσεων και των Ομοσπονδιών. Γνωρίζουν καλά αυτοί που ασχολούνται με τον αθλητισμό ότι παντού συναντάει κανείς γυναίκες να ασχολούνται ενεργά με τα σωματεία και τις ανάγκες τους, αλλά ποτέ δεν τις βλέπει σε θέσεις ευθύνης και συλλογικά όργανα. Αυτή τη λογική φαίνεται ότι θέλει να διατηρήσει ο κ. Αυγενάκης.

Εξάλλου, καταργείται ως εκλογικό σύστημα η απλή αναλογική, η υποχρεωτική παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου (δικηγόρου) στις αρχαιρεσίες, καθώς και η εκπροσώπηση ενός Σωματείου μόνο από αντιπρόσωπο εκλεγμένο από την ΓΣ και όχι δια πληρεξουσίου. Με αυτές τις παρεμβάσεις, διασφαλιζόταν η διαφάνεια, η αναλογική εκπροσώπηση, αλλά και αποφυγή φαινομένων με λευκές εξουσιοδοτήσεις και σωματεία – σφραγίδες. Η ΝΔ επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς που άφηνε πολλά περιθώρια για καταχρήσεις και διαπλοκή .  

Καταργείται επίσης η διάταξη για τις θητείες που είχε ψηφιστεί προβλέποντας μάλιστα με αναδρομική ισχύ ως όριο θητειών του Προέδρου τις τρεις συνολικά θητείες και τις δύο σε άλλη εκτελεστική θέση ΔΣ, χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν συνυπολογίζονται οι ήδη περαιωμένες θητείες.

Τέλος, με τα άρθρα 43 - 45 παρέχεται η δυνατότητα στην αστυνομική αρχή να χρησιμοποιεί ως νόμιμα αποδεικτικά μέσα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα φυσικών προσώπων, μέσω κινητών συσκευών καταγραφής ήχου ή εικόνας εντός κι εκτός της αθλητικής εγκατάστασης, ενώ μπορεί να κάνει συλλήψεις με βάση τις διατάξεις για την αθλητική βία μακριά από τα γήπεδα (σύνδεσμοι, λέσχες, πορείες κλπ.), ακόμα κι όταν δεν είναι προγραμματισμένη κάποια αθλητική συνάντηση, παραβιάζοντας στοιχειώδεις κανόνες και εγγυήσεις του Συντάγματος και του Ποινικού Κώδικά.

Προκύπτει λοιπόν με τον πιο προφανή τρόπο από τα παραπάνω, ότι δεν πρόκειται για έναν αθλητικό νόμο ή ένα συνολικό και συνεκτικό πλαίσιο ρυθμίσεων, αλλά για την απόπειρα να καταργηθούν όλες οι διατάξεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που ταρακούνησαν τα λιμνάζοντα νερά στο χώρο του αθλητισμού, έθιξαν συμφέροντα και προσωπικές στρατηγικές δίνοντας χώρο σε υγιείς δυνάμεις του αθλητισμού που τόσα χρόνα έμεναν εκτός να παρακολουθούν αμέτοχοι τις συγκρούσεις παραγόντων και επιχειρηματιών που πολλές φορές δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τον χώρο.

Για μας ο αθλητισμός είναι στον σκληρό πυρήνα των κοινωνικών δικαιωμάτων που είναι υποχρεωμένη να παρέχει η Πολιτεία σύμφωνα με το Σύνταγμα και αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για την υγεία, την κοινωνικοποίηση και την συλλογικότητα των πολιτών.

Το επόμενο διάστημα, σε συνεννόηση και συνεργασία με τον αθλητικό κόσμο, θα αντιταχθούμε σε αυτό το πισωγύρισμα και θα επιδιώξουμε  την εμβάθυνση του δικό μας σχεδίου μας που έβαλε τις βάσεις για ένα άλλο αθλητικό μοντέλο αναβαθμίζοντας παράλληλα στοχευμένα και έμπρακτα τις αθλητικές υποδομές στην ελληνική περιφέρεια.

αθλητικός νόμος