Απόψεις|13.10.2019 14:09

Τα... ροζ συννεφάκια για τις κυβερνητικές επιδόσεις

Βούλα Κεχαγιά

Κάποιοι το λένε «περίοδο µέλιτος», άλλοι «περίοδο χάριτος», άλλοι «ροζ συννεφάκι»... Και αναφέρονται στους τρεις πρώτους µήνες διακυβέρνησης της Νέας ∆ηµοκρατίας, και όχι 2,5 όπως εσφαλµένα τούς µέτρησε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του. Τρεις µήνες έχουν συµπληρωθεί από τις κάλπες και το Μαξίµου αισθάνεται ότι τα έχει πάει καλά. Ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης έχει διαπιστώσει άλλωστε πως οι πολίτες αυτής της χώρας είναι πλέον πιο χαρούµενοι και µε µεγαλύτερη αισιοδοξία.

Όµως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ακόµη και για ένα «ροζ συννεφάκι» να γκριζάρει. Και η αυταρέσκεια για τις κυβερνητικές επιδόσεις να ρίξει άτσαλα από τα παλ σύννεφα στόχους και προσδοκίες. Την αυτοτροφοδοτούµενη παγίδα επεσήµανε ο πρωθυπουργός στους βουλευτές του, αφού προηγουµένως έκανε έναν πρώτο απολογισµό για τα έργα και τις ηµέρες της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Γενικώς παρουσίασε µια κατάσταση πολύ καλύτερη για τη χώρα συγκριτικά µε εκείνη που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Επανέλαβε µε µονότονο τρόπο και µε ύφος που θα µπορούσε ακόµη και να πείσει όσους δεν ζουν σε αυτήν τη χώρα (για παράδειγµα, οµογενείς που έχουν εγκατασταθεί εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό) όσα λέει εδώ και καιρό: ότι τα capital controls αποσύρθηκαν διότι αυτοµάτως άλλαξε το κλίµα στην οικονοµία και η νέα κυβέρνηση µερίµνησε για την άρση τους, ότι οι 120 δόσεις που ανακούφισαν χιλιάδες νοικοκυριά ήταν δηµιούργηµα της Νέας ∆ηµοκρατίας και ότι επιτέλους η ελληνική κοινωνία ανασαίνει και ελπίζει σε ένα καλύτερο αύριο, διότι καταργήθηκε το πανεπιστηµιακό άσυλο. Οχι! Η επιστροφή της σηµαίας στους «αρίστους» στα δηµοτικά δεν πρόλαβε να συµπεριληφθεί στα επιτεύγµατα. 

Μέσα σε αυτήν τη χαρούµενη οικογενειακή ατµόσφαιρα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, ο πρωθυπουργός παρέλειψε να µιλήσει όµως για την απότοµη στροφή της κυβέρνησής του στο Μακεδονικό και τις διαβεβαιώσεις περί ευλαβικής τήρησής της. Αντί για πλάνα µε µπουλντόζες στο Ελληνικό, προτίµησε να αφήσει να προωθηθούν εικόνες µε «φουτουριστικές» κατασκευές.

Ξέχασε τους «γαλάζιους» αφορισµούς για το Προσφυγικό, τις «φωτογραφικές» τροπολογίες για τον διορισµό µη πτυχιούχων διοικητών, τις στρατιές µετακλητών και αποσπασµένων, αλλά και τις υποσχέσεις για κατάργηση των πρωτογενών πλεονασµάτων, της εισφοράς αλληλεγγύης και της προκαταβολής φόρου. Λεπτοµέρειες. Αφού ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα είναι 2,8%, την ώρα που στην Ευρωζώνη στο δεύτερο τρίµηνο του 2019 ήταν στο 0,2%. Οταν όµως αυτό δεν συµβεί, τότε πράγµατι τα ροζ συννεφάκια θα καλύψουν τον γαλανό ουρανό που έταξε η νέα διακυβέρνηση.

Νέα Δημοκρατίακυβέρνηση