Απόψεις|14.10.2019 18:14

Το κισμέτ ως παράγοντας πολιτικών εξελίξεων

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Προτείνω στις ασφαλιστικές εταιρείες να εφαρµόσουν ένα σύστηµα προαγοράς κηδείας µε δόσεις. Την ιδέα συνέλαβε ένας φίλος µου, ο οποίος πρότεινε στον ιδιοκτήτη του γειτονικού γραφείου τελετών να του προκαταβάλει ένα εικοσάρικο τον µήνα, µέχρι να συγκεντρωθεί το αναγκαίο για την κηδεία ποσόν. Αν µεν προλάβει να εξοφλήσει, και το γραφείο θα βγει ωφεληµένο, διότι θα έχει προεισπράξει τα χρήµατα, και ο φίλος µου θα είναι ευχαριστηµένος, διότι θα έχει γλιτώσει την κηδεία. Αν πάλι δεν προλάβει, υποσχέθηκε να µεριµνήσει για το χρέος από το Υπερπέραν.

Εξίσου μακάβρια ήταν η συνεδρίαση της Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγµατος. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πλην των ειδικών, απέδειξαν ότι έχουν να ανοίξουν βιβλίο από τα φοιτητικά τους χρόνια (γνωστό τοις πάσι ότι οι Ρηγάδες ήταν φρου-φρου και γλέντια). Βουλευτής εκ Μακεδονίας απήγγειλε έναν ύµνο για το New Deal, για να αποδείξει στους νεοδηµοκράτες ότι ο κρατικός παρεµβατισµός είναι απαραίτητος.

Ο φακός δεν στράφηκε στους βουλευτές του ΚΚΕ, ακουγόταν όµως από την πλευρά εκείνη ένας πνιχτός θόρυβος, σαν κάποιος να χτυπούσε το κεφάλι του στο έδρανο. Οσο για τους βουλευτές της Ν∆, αποδείχθηκε ότι κοιµούνται µε τον Αλτουσέρ κάτω από το µαξιλάρι και ξυπνάνε µε τον Λακλάου δίπλα στην πορτοκαλάδα του µπρέκφαστ. Τη συζήτηση σφράγισε η αναφορά του κ. Τζαβάρα στις σχέσεις βάσης - εποικοδοµήµατος (βλ. Κ. Μαρξ «Εισαγωγή στην Κριτική της Πολιτικής Οικονοµίας», σελίδα 14, το άκρο της οποίας ξεχώριζε από το δεξί τσεπάκι του οµιλητή).

Προηγουμένως, ο εκ Κρήτης συνάδελφός του ανέλυσε το θέµα «Κισµέτι και Σύνταγµα», υποστηρίζοντας ότι η ζωή είναι απρόβλεπτη και µόνον οι κοµουνιστές πιστεύουν ότι µπορεί να ρυθµιστεί. Αρα, τι τη θέλουµε την αναθεώρηση; Ο,τι είναι να γίνει, θα γίνει. ∆εν είδατε τις κοµµουνιστικές χώρες που κατέρρευσαν, έστω κι αν αναθεώρησαν τα συντάγµατά τους; Ηταν διότι δεν κατάλαβαν το κισµέτ. Τέλος, µια βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ εκ Θεσσαλίας, τονίζοντας κάθε συλλαβή, για να γίνεται καλύτερα αντιληπτή, εξήγησε στους νεοδηµοκράτες ότι αν το κράτος παύει να ελέγχει τους κρίσιµους πόρους, θα επακολουθήσει τριτοκοσµική κατάσταση. Κρίµα που δεν ήταν και ο φίλος µου εκεί, να συµβάλει µε τη µακάβρια πρότασή του στη συζήτηση, αφού αυτή αφορούσε ούτως ή άλλως το Υπερπέραν.

αναθεώρηση Συντάγματος