Απόψεις|15.10.2019 19:25

Tί μπορεί να σημαίνει «αποτίμηση» για ένα κόμμα εξουσίας που έχασε τις εκλογές;

Βούλα Κεχαγιά

Tί μπορεί να σημαίνει «αποτίμηση» για ένα κόμμα εξουσίας που έχασε μόλις πριν από τρεις μήνες τις εκλογές; Είναι μήπως μία διαδικασία στιγμιαία κατά την οποία με το πάτημα ενός κουμπιού εμφανίζονται τα λάθη και οι παραλείψεις μίας κυβερνητικής πορείας; Μάλλον όχι. Για κάποιους στον ΣΥΡΙΖΑ η εκλογική ήττα οφείλεται στην επικοινωνιακή υπεροπλία της ΝΔ, για άλλους οι χιλιάδες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, για πολλούς η εφαρμογή μνημονιακών μέτρων, για κάποιους άλλους η απονομή κοινωνικού μερίσματος και «13ης σύνταξης» (επειδή είναι ψίχουλα) , για ορισμένους η «αποκάλυψη» του απολύτως διαχρονικού θέματος με τις μετατάξεις παραμονές της 7ης Ιουλίου και για μερικούς ο ορισμός Βαρουφάκη στην θέση του υπουργού Οικονομικών κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης. Μπορεί να φταίνε όλα μαζί.

Ο κάθε πολίτης όμως έχει τα δικά του κριτήρια με τα οποία αποφασίζει που θα κατευθύνει την ψήφο του. Κριτήρια υποκειμενικά. Από την άλλη αν ήταν ο Βαρουφάκης το αίτιο για την καταψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ αυτό λογικά θα έπρεπε να έχει εκδηλωθεί ως διαμαρτυρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015-όταν ήδη είχε ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο- και όχι αναδρομικά έπειτα από μία τετραετή θητεία που ολοκληρώθηκε με την έξοδο από τα μνημόνια. Επειδή δε πολλές φορές η μνήμη διαμορφώνει με περίεργο τρόπο την διάθεση κριτικής ή αυτοκριτικής, ο πρώτος που παραδέχτηκε δημοσίως πως έκανε λάθος στις επιλογές προσώπων και κυρίως στην επιλογή του Γιάνη ήταν ο ίδιος ο Τσίπρας.

Όπως και να’ χει η αυτοκριτική ή το όποιο αυτομαστίγωμα για την απώλεια της διακυβέρνησης δεν μπορεί να περιορίζεται σε μία βραχεία  διαδικασία αλλά να έχει διάρκεια και βάθος ώστε να είναι ουσιαστική και πρωτίστως διδακτική. Το γεγονός δε πως το αίτημα για απολογισμό και αποτίμηση τίθεται πρωτίστως από τους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να λειτουργήσει ως προβληματισμός αναφορικά με το εάν κάποιοι εξυπηρετούνται από την καλλιέργεια μιας εσωστρεφούς κατάστασης στην Κουμουνδούρου. Ιδίως την ώρα που η Κουμουνδούρου επιχειρεί να σπάσει τα όριά της…

ΣΥΡΙΖΑκυβέρνηση