Απόψεις|17.10.2019 13:39

Για την «ευρωπαϊκή» ΝΔ κάποιοι είναι λιγότερο άνθρωποι από άλλους

Γιώργος Ψυχογιός

Πρόσφατα, 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύναμε ερώτηση προς το υπουργείο Εργασίας, ζητώντας να αποκατασταθούν οι διαδικασίες για απόδοση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες και μετανάστες. Με την απάντηση που λάβαμε, η κυβέρνηση επιμένει στο να αποκλείει συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν και έχουν δεσμούς με τη χώρα. Από την αρχή της ανάληψης της διακυβέρνησης από τη ΝΔ ήταν ξεκάθαρο για εμάς όχι μόνο ότι δεν είχαν σχέδιο, αλλά και ότι προέκριναν την ιδεολογική τους εμμονή έναντι της κοινής λογικής και του κράτους δικαίου.

Αφού κατήργησαν την εγκύκλιο για την έκδοση ΑΜΚΑ σε ξένους υπηκόους, αναστέλλοντας για περίπου τρεις μήνες τη δυνατότητα έκδοσης για το σύνολο των πολιτών τρίτων χωρών, με τη νέα εγκύκλιο αφήνουν εσκεμμένα εκτός τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, ενώ αποκλείουν εμφατικά και τους αιτούντες άσυλο κατά παράβαση κάθε ευρωπαϊκής και διεθνούς νομιμότητας.

Και εδώ τίθεται το αμείλικτο ερώτημα: Είναι, άραγε, νομικά επιτρεπτό μια εγκύκλιος να καταστρατηγεί και να περιορίζει την υπουργική απόφαση βάσει της οποίας έχει εκδοθεί; Προφανώς και όχι.

Είναι, όμως, με αυτό τον τρόπο που αποκλείουν σημαντικές κατηγορίες από την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αρνούνται τη συμμετοχή τους στον προληπτικό εμβολιασμό, εκθέτουν τη χώρα διεθνώς και -το σημαντικότερο- θέτουν σε κίνδυνο ζωές ανθρώπων, αποδυναμώνοντας παράλληλα την άμυνα της δημόσιας υγείας.

Όμως, ο ΑΜΚΑ πρακτικά δεν χρειάζεται μόνο για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και στους ασφαλιστικούς φορείς. Ο ΑΜΚΑ χρησιμοποιείται για την εγγραφή στο σχολείο, για την εγγραφή σε ανώτερες και ανώτατες σχολές, για την πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, ακόμα και για την έκδοση κάρτας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Παρά τα όσα λένε στον δημόσιο λόγο τους, οι πολιτικές που εφαρμόζουν καταδεικνύουν ένα πράγμα: Δεν ανέχονται τη διαφορετικότητα, δεν θέλουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ενεργά μέλη της κοινωνίας με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Θέλουν να φωτογραφίζονται κάτω από τη συγκλονιστική φωτογραφία του Γιάννη Μπεχράκη και μετά να μιλούν για αποτροπή στα θαλάσσια σύνορα, θέλουν να μιλούν για «ενσωμάτωση» και να αποκλείουν μεγάλο μέρος των προσφύγων και μεταναστών από τις περισσότερες πτυχές της κοινωνικής ζωής, θέλουν να συγχαίρουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για τις επιδόσεις του, αλλά να αρνούνται στα προσφυγόπουλα και τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από μετανάστες στην Ελλάδα την πρόσβαση στο σχολείο.

Ως «άριστοι» που θα τα έλυναν όλα πιάστηκαν απροετοίμαστοι. Είχαν την ιδεοληψία να μη συνεχίσουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως διαμορφώθηκε έπειτα από 4,5 χρόνια και είχε καταφέρει να βάλει τα ζητήματα σε μια σειρά. Αλλά και ως «Ευρωπαίοι» πιάστηκαν αδιάβαστοι. Γιατί αυτές οι πολιτικές ένταξης περιλαμβάνονται σε βασικά δεσμευτικά κείμενα της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εφαρμόζονται για χρόνια και από κυβερνήσεις που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ενώ οδήγησαν σε κοινωνίες συνοχής και συμπερίληψης που συνέβαλαν τα μέγιστα στην πρόοδο και την ανάπτυξη της «Γηραιάς Ηπείρου».

Εμείς, από την πλευρά μας, δεν θα κάνουμε λαϊκίστικη αντιπολίτευση, δεν θα τυμβωρυχήσουμε, δεν θα κινδυνολογήσουμε. Γιατί το ζήτημα δεν είναι να μας αναγνωρίσει η ΝΔ όσα πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν είμαστε αιθεροβάμονες, ούτε πάσχουμε από κάποιο σύνδρομο ανασφάλειας για να επιζητούμε την επιβεβαίωση. Γνωρίζουμε τα πολλά που πετύχαμε και εκεί που δεν τα καταφέραμε, γιατί ο δικός μας πήχης είναι αυτός της Αριστεράς και είναι πολύ ψηλά στα θέματα αυτά.

Το πραγματικό ζήτημα είναι η εξομάλυνση της ζωής των ανθρώπων που ζουν στη χώρα μας με οποιοδήποτε καθεστώς, είτε είναι αιτούντες, είτε πρόσφυγες, είτε μετανάστες. Και συνιστούμε να μην έχει κανείς την αυταπάτη ότι θα μείνει στο απυρόβλητο. Ξεκινούν από τους πιο αδύναμους και ευάλωτους και θα φτάσουν σε όλους όσοι υφίστανται ακόμη τις συνέπειες των ανισοτήτων που για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι φυσική νομοτέλεια.

μετανάστευσηβουλευτής ΣΥΡΙΖΑΑΜΚΑ