Απόψεις|20.10.2019 13:31

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Άλυτος γρίφος η εκλογή του

Βούλα Κεχαγιά

Υπάρχει λόγος ώστε ο Κ. Μητσοτάκης να φοβάται την προεδρική εκλογή; Στη συνταγματική αναθεώρηση έχει προαναγγείλει ότι θα περάσει τη δυνατότητα ανάδειξης του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα με 151 ψήφους. Τα άλλα κόμματα (συμπεριλαμβανομένου και του ΚΙΝΑΛ) διαφωνούν, όμως η απόφαση έχει αποθηκευθεί στον σκληρό δίσκο της δεξιάς στρατηγικής.

Οι νεοδημοκράτες βουλευτές αριθμούν 158 ψήφους, επομένως ακόμη κι αν το σύνολο της αντιπολίτευσης απορρίψει τη «γαλάζια» πρόταση για τον Πρόεδρο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο επόμενος Πρόεδρος θεωρείται «κλειδωμένος», ακόμη κι αν επιλεγεί με κλήρωση. Τα κουκιά έχουν τοποθετηθεί σε ζυγαριά ακριβείας στο Μαξίμου και εκεί ξεπροβάλλει ο λόγος ανησυχίας. Νέα Δημοκρατία και ΚΙΝΑΛ δεν διέψευσαν τις πληροφορίες για συνάντηση ή επικοινωνία Κυριάκου και Φώφης για το ζήτημα της εκλογής Προέδρου. Η πραγματικότητα επιμένει ότι «επαφή» υπήρξε είτε με άμεσο είτε με έμμεσο τρόπο. Μέσω συνάντησης τριών προσώπων, ένα εκ των οποίων έχει και την ιδιότητα του πολιτικού αρχηγού.

Ας πούμε ότι οι τρεις είναι και βουλευτές. Εκεί λοιπόν το ΚΙΝΑΛ ρωτήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία εάν διασφαλίζει τις ψήφους των 22 βουλευτών του, καθώς όπως ειπώθηκε η κυβερνητική πλειοψηφία δεν θεωρεί δεδομένες και τις 158.

Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι η όποια πρόταση μπορεί να μην ψηφιστεί από μια μικρή ομάδα «γαλάζιων» βουλευτών εφόσον δυσαρεστηθεί από μια πιθανή απόρριψη Σαμαρά ή ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή από την επιλογή του. Τότε δεν αποκλείεται μια νέα δυσάρεστη διαρροή, όπως έγινε και στην ψηφοφορία για την παραπομπή Παπαγγελόπουλου. Μια θετική απάντηση του ΚΙΝΑΛ στο ερώτημα «έχετε και τους 22;» θα σήμαινε ότι ο πρωθυπουργός έχει αποδεχτεί το αίτημα Γεννηματά για πρόσωπο της Κεντροαριστεράς. Σε μια τέτοια περίπτωση το ΚΙΝΑΛ θα ψήφιζε με τα δύο χέρια και ενδεχόμενες «γαλάζιες» απώλειες θα εξαφανίζονταν μέσα στο άθροισμα των θετικών ψήφων, που θα υπερέβαινε κατά πολύ τις 151. Το παζλ δεν είναι εύκολο για τον Κ. Μητσοτάκη.

Εφόσον καταλήξει σε πρόσωπο με κεντροαριστερό προφίλ, μάλλον δεν θα θέλει αυτό να έχει και παρεμβατική διάθεση. Θα οδηγηθεί σε μια υποψηφιότητα χαμηλών τόνων που δεν θα ενεργοποιήσει εσωτερικά πάθη του ΚΙΝΑΛ και θα είναι συμβατή με τις επιθυμίες των «γαλάζιων» στελεχών. Οι αποφάσεις δεν θα καθυστερήσουν πολύ.

προεδρίαΠρόεδρος της ΔημοκρατίαςΠροεδρικό ΜέγαροΝέα Δημοκρατία