Απόψεις|21.10.2019 20:19

Ο Τζόκερ και ποιoς τράβηξε τον «Μουτζούρη»

Ναταλί Χατζηαντωνίου

Φήμες, «εξέγερση» στα social media, πανικός, σενάρια, τερατολογίες, fake news, πλάκα, τρολάρισμα, βραδινές υπουργικές ανακοινώσεις, διαψεύσεις, μισές αλήθειες, ανατροπές, επίσημες δηλώσεις, αποκαλύψεις, μια υπόγεια διυπουργική ανταλλαγή ευθυνών, σκιώδεις ανταγωνιστές και καταγγέλλοντες και κόντρα ανατροπές.

Όλα τα είχε το σήριαλ που ζήσαμε τις τελευταίες ώρες με αφορμή τις δύο αστυνομικές παρεμβάσεις το Σάββατο στο Mall και την Κυριακή στο Αελλώ μετά από καταγγελίες δύο υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού για ανηλίκους που παρακολουθούσαν το «Τζόκερ».  

Είχε όμως και δύο εκτεθειμένους υπουργούς. Λιγότερο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, που έκανε τελικά και λίγο πλακίτσα τουιτάροντας ότι θα πάει να δει την ταινία με τον 15χρονο γιό του, με τον αέρα του ανθρώπου που ξέρει ότι η βασική ευθύνη δεν του ανήκει, αν και θα έπρεπε να τον απασχολήσει ο υπερβάλλων ζήλος που επέδειξε η ΕΛΑΣ το Σάββατο.

Και πολύ περισσότερο την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες δέκα φορές πλεύση και παρόλα αυτά μάλλον σ' αυτή την υπόθεση έχει τραβήξει απ΄την τράπουλα τον.. Μουτζούρη.  

Πρώτα έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση το βράδυ της Κυριακής (21.45) για να διαψεύσει κατηγορηματικά την είδηση ότι έδωσε οποιαδήποτε εντολή στις αστυνομικές αρχές να παρέμβουν σε κινηματογραφικές αίθουσες και για να εκφράσει επιφυλάξεις για το εάν όντως ήταν υπάλληλοι του Υπουργείου εκείνοι που ενημέρωσαν τον εισαγγελέα για την παρουσία ανηλίκων στις αίθουσες προβολής.

Μετά (σήμερα το πρωί) αναγνώρισε ότι ήταν πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ που «κινήθηκαν αυτοβούλως χωρίς να έχουν ενημερώσει κανέναν και προφανώς χωρίς να έχουν καμία εντολή». Και παρότι θα ήταν μάλλον αξιοπερίεργο υπάλληλοι του ΥΠΠΟ να έχουν γίνει μυστικά υποδοχείς των καταγγελιών πολιτών και να περιοδεύουν εθελοντικά και χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες όλο το Σαββατοκύριακο στα σινεμά ελέγχοντας για την παρουσία ανηλίκων στο «Τζόκερ», επέμεινε σ΄αυτή την θέση ακόμα κι όταν δημοσιοποιήθηκε ότι η μία υπάλληλος του ΥΠΠΟΑ, δίνοντας κατάθεση στην αστυνομία, διαβεβαίωσε ότι ενήργησε μετά από σχετικές καταγγελίες πολιτών και σε συνεννόηση με τους προϊστάμενους της.

Αργότερα (το μεσημέρι) η υπουργός συνέχισε να δηλώνει άγνοια γι αυτά αν και είπε στην, προγραμματισμένη μέρες τώρα, συνέντευξη Τύπου ότι  οι συγκεκριμένες υπάλληλοι «υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους» και πως θα δοθεί εντολή για διεξαγωγή ΕΔΕ «προκειμένου να αποσαφηνιστεί εάν η προϊσταμένη των δυο γυναικών, η κυρία Αλεξομανωλάκη, ήταν ενήμερη για τις κινήσεις τους». Βέβαια θα ήταν μάλλον απίθανο μία μόνιμη υπάλληλος του ΥΠΠΟΑ εδώ και χρόνια όπως η κυρία Αλεξομανωλάκη να μην ενημέρωσε την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για μια τέτοια απόφαση…Ειδικά όταν ήδη από τον Αύγουστο είχε σταλεί σε όλους τους εργαζομένους του ΥΠΠΟΑ εσωτερική οδηγία που ανέφερε ρητά: «παρακαλούμε πριν από οποιαδήποτε δημοσιοποίηση ή ανακοίνωση ή δημόσια ανάρτηση για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του (για τις οποίες δεν απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία προηγούμενη έγκριση) να ενημερώνεται εκ των προτέρων η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠ.ΠΟ.Α. ώστε σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου να γίνονται οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις και ενημερώσεις».

Πάντως στο ερωτηματικό για το ποιος έκανε την καταγγελία αρχικά,  ο γενικός διευθυντής Σύγχρονου Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, Μάριος Κωστάκης αποκάλυψε ότι έγινε από «άνθρωπο εταιρείας διανομής ταινιών απευθείας στην υπάλληλο της γνωμοδοτικής επιτροπής που ειδοποίησε την Αστυνομία». Αν και αυτή η εκδοχή μοιάζει κάπως.. υπερβολική (άνθρωπος ανταγωνιστικής εταιρείας «κάρφωσε» τον «Τζόκερ» σε προσωπικό τηλέφωνο υπαλλήλου της γνωμοδοτικής επιτροπής, χωρίς να σκεφτεί ότι ο θόρυβος θα ωφελούσε τελικά την ταινία; ) η υπόθεση φάνηκε να ολοκληρώνει κάπου εκεί ένα πρώτο κύκλο.

Κι όμως οι ανατροπές που εκθέτουν περισσότερο την υπουργό Πολιτισμού δεν είχαν τελειώσει. Διότι λίγο αργότερα το ethnos.gr αποκάλυψε ότι, ήδη από την 1η Οκτωβρίου, το ΥΠΠΟΑ είχε εκδώσει έγγραφο που συνιστούσε στις μεγάλους κινηματογράφους να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την είσοδο των θεατών στις αίθουσες που προβάλλουν το «Τζόκερ» και να διενεργούν έλεγχο στα γκισέ. Ούτε αυτό το γνώριζε η υπουργός; Εάν όχι, είναι έκθετη λόγω άγνοιας των υποθέσεων του υπουργείου της. Εάν ναι, είναι έκθετη λόγω χειρισμών, «συσκοτίσεων» και ευθυνών.  

JokerΜιχάλης ΧρυσοχοΐδηςΛίνα Μενδώνη