Απόψεις|22.10.2019 17:01

ΚΙΝΑΛ: Ρίχνει νερό στον μύλο της Ν.Δ. - Στα μεγάλα θέματα κλίνει επί δεξιά

Νίκος Μπίστης

Τον Μάιο του 2018 η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ πήρε δύο κρίσιµες αποφάσεις. Πρώτον, ζήτησε πιο έντονα από τη Ν∆ (στην πράξη αντ’ αυτής) τη διενέργεια εθνικών εκλογών. Κυριολεκτικά στα καλά καθούµενα, ανατρέποντας τη µέχρι τότε γραµµή του των ίσων αποστάσεων. ∆εύτερον, άρχισε να καταγγέλλει ως απάτριδες τον ΣΥΡΙΖΑ και όσους στήριξαν τη Συµφωνία των Πρεσπών. Κατέληξε, δε, να καταψηφίσει στη Βουλή τη Συµφωνία, παρά το γεγονός ότι πλην της κυρίας Γεννηµατά όλα τα άλλα µέλη του Πολιτικού Συµβουλίου του ΚΙΝΑΛ αντιµετώπιζαν θετικά τη Συµφωνία.

Το µήνυµα δεν απαιτούσε και µεγάλη προσπάθεια για να αποκωδικοποιηθεί. Είχε επέλθει συµφωνία της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το ΚΙΝΑΛ έριχνε τσιµέντο στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ µέτωπο. Εκτοτε, και µέχρι τη διενέργεια των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, σε όλα τα µεγάλα θέµατα το ΚΙΝΑΛ συµπορεύτηκε µε τη Ν∆ – σε ορισµένες περιπτώσεις, µάλιστα, οι δεξιοί της Ν∆ υποκλίθηκαν στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ µένος των «κεντροαριστερών» του ΚΙΝΑΛ. Κάποιες δευτερεύουσες αψιµαχίες στη Βουλή ήταν για το θεαθήναι, κοινώς για ξεκάρφωµα. Πολλά στελέχη του ΚΙΝΑΛ τότε υποστήριζαν ότι δεν πρόκειται περί συµφωνίας µε τη ∆εξιά αλλά για ευφυή κίνηση, η οποία µε έναν δαιδαλώδη τρόπο θα οδηγούσε µεν σε νίκη της Ν∆, αλλά από τη συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ θα επωφελείτο το ΚΙΝΑΛ, ώστε πλέον µε ευνοϊκότερους συσχετισµούς να συγκροτηθεί το µέτωπο των προοδευτικών δυνάµεων.

Αυτοί οι φίλοι, αν πράγµατι πίστευαν αυτό το σενάριο, µπορούν να χτυπήσουν δυο φορές το κεφάλι τους στον τοίχο. Μία γιατί το εκλογικό αποτέλεσµα εξαέρωσε τις ελπίδες τους για ανακατανοµή συσχετισµών, ενώ η στάση τους διευκόλυνε µονοµερώς την ενίσχυση της Ν∆. Και άλλη µία γιατί αυτές τις ηµέρες φαίνεται να οικοδοµείται η νέα συνεργασία του ΚΙΝΑΛ µε τη Ν∆ στο τρίπτυχο εκλογικός νόµος, ψήφος αποδήµων, εκλογή Προέδρου ∆ηµοκρατίας. Οι πολλές συµπτώσεις ανάµεσα στη Φώφη Γεννηµατά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προετοιµάζουν το κλίµα, ενώ η προπαγάνδα για επικείµενη συµφωνία-πακέτο προωθείται -χωρίς µια αντίδραση έστω για τα µάτια από το ΚΙΝΑΛ- από τον φιλικό προς τη Ν∆ Τύπο και τα ΜΜΕ. Με δεδοµένη τη συντριπτική επικοινωνιακή υπεροχή της Ν∆, διαµορφώνεται ένα κλίµα «διαπραγµάτευσης», εντός όµως πάντα του πλαισίου που θέτει η Ν∆, εν όψει επικείµενης συµφωνίας. Με δέλεαρ ένα ξεροκόµµατο από το απόδηµο εκλογικό σώµα ή την εκλογή «κεντροαριστερού» κατ’ όνοµα Προέδρου της ∆ηµοκρατίας (αν µάλιστα είναι γυναίκα, λένε µε νόηµα), ελπίζουν ότι για δεύτερη φορά θα αυτοκτονήσει το ΚΙΝΑΛ, αρνούµενο την απλή αναλογική. Ή αρνούµενο να αξιοποιήσει τα αποτελέσµατά της, διευκολύνοντας τη Ν∆ να την κάψει µε διπλές εκλογές.

Και όλα αυτά γίνονται επειδή η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ όχι µόνο δεν ανοίγει έναν δίαυλο επικοινωνίας µε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραµένει -ακατανόητα και για το δικό της συµφέρον- αµετακίνητη στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ µέτωπο. Εκτός αν πιστεύει ότι το συµφέρον του τόπου ταυτίζεται µε την ενίσχυση της Ν∆, µε το ΚΙΝΑΛ σε ρόλο µικροβαστάζου. Κάποιοι δεν το κρύβουν, εργάζονται γι’ αυτό µε πάθος. Οι υπόλοιποι, και κυρίως κάποιοι που οµνύουν εσχάτως στη Σοσιαλδηµοκρατία, τι λένε;

Θέλω να πιστεύω ότι δεν συµφωνούν όλοι στο ΚΙΝΑΛ στο παράγγελµα «κλίνατε επί δεξιά». Κάποιοι, εξάλλου, δεν ήταν στη Βουλή το 2018, όταν ερήµην των οργάνων του κόµµατος αποφασίστηκε η καταστροφική στροφή. Εχουν κάθε λόγο να διασώσουν την προσωπική τους Ιστορία και παράλληλα να συµβάλουν στην ενότητα της µεγάλης προοδευτικής παράταξης. Αλλιώς, εκ των πραγµάτων, το έργο αυτό θα το επωµιστεί µόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία. Και όπως φάνηκε στην Αχαΐα, έχει όλες τις δυνατότητες.