Απόψεις|24.10.2019 18:29

Μετανάστες στα Βρασνά: Γυρίστε σπίτια σας, καημένοι, τι ψάχνετε στην Ελλάδα;

Νίκος Τζιανίδης

«Κάθομαι, λοιπόν, στον αναπαυτικό καναπέ μου, βλέπω τις σειρές μου στο Νetflix και στα "κλεφτά" ρίχνω και καμιά ματιά στα sites. Να ενημερωθώ, βρε αδερφέ, για τις ειδήσεις, για τα αθλητικά, για τα σπόιλερ του "GNTM". Για να είμαι μέσα στα πράγματα! Και πέφτει το μάτι μου στο δημοσίευμα με τους κατοίκους των Βρασνών.

Εκεί πάνω στη Θεσσαλονίκη, που βγήκε ο κόσμος στους δρόμους και έδιωξε τους 400 μετανάστες οι οποίοι θα φιλοξενούνταν σε ξενοδοχεία της περιοχής. Για να καταλάβω, φτάνουν σε ένα χωριό 400 μετανάστες και το χωριό είναι υποχρεωμένο να τους κάνει γείτονες; Άσε που, όπως μαθαίνω, ήδη 250 φιλοξενούνται στα Βρασνά, και μάλιστα οι κάτοικοι παραπονιούνται για παραβατικές συμπεριφορές. Μου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι. Ρε, τι θα την κάνουμε την Ελλαδίτσα μας; Μας έπνιξαν οι μετανάστες! Γεμίσαμε ψωμόλυσσες. Μπράβο στους Βρασνιώτες! Για να δω πότε αγωνίζεται ο Ολυμπιακός με την Μπάγερν, να παίξω κάνα στοίχημα σίγουρο… Ουφ, πάλι κρέας σήμερα, νισάφι πια!».

..................................

«Αναζητώ τις ειδήσεις για να τις σχολιάσω στους λογαριασμούς μου στο Facebook και το Instagram… Ξέρετε, είμαι influencer. Ναι, πώς το λένε στα ελληνικά; "Επιδραστικός" να πούμε, "επηρεαστής γνώμης" να πούμε; Κάτι τέτοιο, τέλος πάντων. Ωπ, ρατσιστές στα Βρασνά; Ευτυχώς, εδώ στο Ψυχικό δεν έχουμε τέτοιους. Εδώ τους αγαπάμε τους Αλβανούς. Μας κάνουν τις δουλειές του σπιτιού. Και τους Πακιστανούς τους αγαπάμε, μας φτιάχνουν τον κήπο. Να δω πού πέφτουν τα Βρασνά; Βόρεια Ελλάδα. Μακριά! Θα τους γράψω βαριές κουβέντες. Ακούς, να διώξουν το κοσμάκη που πεινάει… Ξέχασαν την προσφυγιά τη δικιά μας; Ντροπή τους! Το βράδυ στη "Σπονδή", είπαμε; Να το τσεκάρω».

Δυο απόψεις με ελληνικό χαρακτήρα αφέλειας και υπερβολής. Φανταστικές είναι, αλλά ακούγονται σχεδόν καθημερινά από κάποιους συνανθρώπους μας. Οι μεν εξεγείρονται, οι δε λυπούνται. Και οι δυο από απόσταση. Λίγοι «πλησιάζουν» για να μη στενοχωρηθούν, για να μη «μολυνθούν»; Λίγοι ακουμπάνε το πρόβλημα. Δεν ψέγω τους κατοίκους των Βρασνών, έτσι το είδαν. Σαν τους κατοίκους της «Λυκόβρυσης» του Καζαντζάκη. Από το «Χριστός ξανασταυρώνεται». Δεν τους ήθελαν τους πρόσφυγες. Δικαίωμά τους. Η πολιτεία τι κάνει; Εισπράττει και προσπαθεί… Και, από την άλλη, οικογένειες ξεριζωμένες από τον πόλεμο, κυνηγημένες από τις εστίες τους, αρφανεμένες, θαλασσοδαρμένες, αναζητούν ν’ απαγκιάσουν.

Πού, στην Ελλάδα; Α, φουκαράδες! Στον τόπο που βρίθει από σκληρούς «παπα-Γρηγόρηδες», ψυχρούς άρχοντες «Πατριαρχέες», καρμίρηδες στα αισθήματα «γερο-Λαδάδες», άντε να βρεις καλούς «Χριστούς» να ακουμπήσεις… Και εσχάτως «επηρεαστές γνώμης» που μακρόθεν και εκ του ασφαλούς γράφουν απόψεις δίχως να έχουν «άποψη»! Θα βρείτε «Χριστούς», είναι η αλήθεια, κατατρεγμένους από τους δυνατούς του κόσμου να γονατίσετε στον ίσκιο τους, «Χριστούς» που θα αγκαλιάσουν και θα ζεστάνουν «σταυρωμένους» σαν κι εσάς, αλλά... Γυρίστε καλύτερα σπίτια σας, καημένοι! Τι γυρεύετε στην Ελλάδα, στη χώρα των παράλληλων μονολόγων. 

μετανάστες