Απόψεις|25.10.2019 17:19

Αδικείται η Μονή Γρηγορίου με τις μελέτες και τις τοποθετήσεις της

Μαρίνα Ζιώζιου

Η Μονή Οσίου Γρηγορίου στο Άγιον Όρος είναι από τις πολυπληθέστερες και αξιολογότερες μονές, και η αδελφότητά της γνωστή από τον Μακαριστό ηγούμενο Γεώργιο Καψάνη, υφηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες μονές, μετά την Ιερά Μονή Σταυρονικήτα, σύμφωνα με τον κορυφαίο θεολόγο και συγγραφέα Βασίλειο Γοντικάκη, οι οποίες ανανέωσαν  το ανθρώπινο δυναμικό τους στις αρχές του 1970 στην Αθωνική Πολιτεία, όταν κάποιοι υποστήριζαν ότι είχε έρθει η ώρα αφανισμού του Αγίου Όρους.

Οι δύο αυτές μονές, οι οποίες κινούνταν παράλληλα σε μια νέα πορεία, χωρίς να παρεκκλίνουν από τις αγιορειτικές  παραδόσεις, παρουσίασαν μια κάποια διαφοροποίηση στο πέρασμα των χρόνων. Ο αείμνηστος Γεώργιος Καψάνης, πανεπιστημιακό ανάστημα του συντηρητικού καθηγητή Κωνσταντίνου Μουρατίδη, σε πολλά θεολογικά ζητήματα ακολουθούσε τον συντηρητισμό του δασκάλου του και με αυτόν μπόλιασε και την αδελφότητα, με διάδοχο τον αρχιμανδρίτη Χριστοφόρο.

Ο ηγούμενος της Μονής Γρηγορίου, είτε με τη θέλησή του είτε με την πίεση της αδελφότητας, κάποιες φορές φαίνεται να υπερβαίνει τα όρια και τις αρμοδιότητες που ο μοναχισμός επιβάλλει. Παράδειγμα, η τοποθέτηση της Μονής στο Ουκρανικό ζήτημα, που το ethnos.gr δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα, για το οποίο ούτε ρωτήθηκε, αλλά και αν είχε ερωτηθεί δεν ήταν αρμόδια να απαντήσει ή να λάβει θέση.

Όσο για το επιχείρημα ότι ο λαός το ζητάει, δηλαδή το ποίμνιο, δεν είναι ένα σοβαρό επιχείρημα. Το ποίμνιο έχει Εκκλησία, ενορίες, επισκόπους, Προκαθήμενους που μπορεί να απευθυνθεί.

Με όλο τον σεβασμό προς τη μονή, αλλά μήπως αδικεί μόνη της τον εαυτό της; Μια μονή που προσφέρει πάρα πολλά στην ιεραποστολή, στη φιλανθρωπία, σε νέα παιδιά που μπορεί να έχουν παραβατική συμπεριφορά, σε φυλακισμένους κ.ά.

Με τα πολλά μετόχια της, εκτός Αγίου Όρους, δίνει πραγματικό αγώνα και στηρίζει τον σημερινό άνθρωπο, αλλά οι μελέτες της για το Ουκρανικό ζήτημα, όσο καλοπροαίρετες και αν είναι και όσο και αν υπογράφονται από ιδιαίτερα αξιόλογους και μορφωμένους μοναχούς της, ίσως να δίνεται εσφαλμένα η εντύπωση κάποιας ανάγκης προβολής ή μιας κραυγής να ακουστούν που δεν την έχουν ανάγκη.

Ο μοναχισμός είναι κάτι άλλο. «Μοναχός σημαίνει αυταπάρνηση, σημαίνει άρση Σταυρού, σημαίνει εκούσια απάρνηση του εγωισμού». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψή του στην Αθωνική Πολιτεία

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, γιατί η μονή δεν συζήτησε με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας το Ουκρανικό ζήτημα κατά την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος; Θα έπρεπε να υπάρχει η λεβεντιά και ό,τι απασχολούσε τους Αγιορείτες μοναχούς αναφορικά μ’ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα, ακόμη και αν είχαν διαφορετική άποψη, να το έθεταν ανοιχτά στον Παναγιώτατο.

Αυτή είναι η μοναδική μας ένσταση. Για το περιεχόμενο της μελέτης υπάρχουν καταλληλότεροι από εμάς για να το κρίνουν…

Άγιον ΌροςΟικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΟυκρανικόΜονή Γρηγορίου