Απόψεις|27.10.2019 13:50

Μπόρις Τζόνσον, το φάντασµα των Χριστουγέννων

Σωτήρης Δανέζης

Σε καµία άλλη πόλη του κόσµου δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα όπως στο Λονδίνο. Κοσµοπληµµύρα στην Oxford Street, λαοθάλασσα στο Convent Garden, εορταστική ατµόσφαιρα την 1η ∆εκέµβρη στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην πλατεία Trafalgar. Και κάπου εκεί, πίσω από τα χιλιάδες φωτάκια, τις πολύχρωµες µπάλες και τα χρυσά αστέρια, ο Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί να στήσει τις εθνικές κάλπες, ελπίζοντας η νέα χρονιά να βρει το Ηνωµένο Βασίλειο εκτός ΕΕ.

Το βράδυ της περασµένης Πέµπτης, εν µέσω της πολιτικής δίνης του Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι είναι πρόθυµος να δώσει περισσότερο χρόνο στους βουλευτές να συζητήσουν το νοµοσχέδιο για το «διαζύγιο» της χώρας µε τις Βρυξέλλες, υπό την προϋπόθεση ότι θα συµφωνήσουν σε πρόωρες εκλογές στις 12 ∆εκεµβρίου.

«Και ο λαός;» λένε οι επικριτές του, τι θα κάνουν οι Βρετανοί µέσα στον άγριο χειµώνα, µε τις βροχές και το κρύο, µε το µυαλό στα δώρα, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, τα εορταστικά τραπεζώµατα και τα πάρτι; Η τελευταία φορά που κλήθηκαν στις κάλπες ∆εκέµβρη µήνα ήταν το 1923, όταν ο Ramsay MacDonald σχηµάτισε την πρώτη κυβέρνηση των Εργατικών στην ιστορία της χώρας. Το πρόβληµα του Μπόρις Τζόνσον, όµως, δεν είναι οι εκλογές-κόντρα στην εορταστική ατµόσφαιρα. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να πείσει τους Εργατικούς να στηρίξουν την πρότασή του, ώστε να εξασφαλίσει τα δύο τρίτα της Βουλής που απαιτούνται για πρόωρες κάλπες. Και έπειτα, το πιο σοβαρό ερώτηµα στην εκλογική αναµέτρηση: θα κερδίσει;

Οι δηµοσκοπήσεις, έως τώρα, του δίνουν προβάδισµα έναντι των Εργατικών του Τζέρεµι Κόρµπιν. Αν αυτή η δηµοσκοπική διαφορά αποτυπωθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, τότε θα έχει την πλειοψηφία για να περάσει όποια συµφωνία επιθυµεί. Με τον ίδιο τρόπο, βέβαια, σκέφτηκε και η Τερέζα Μέι τον Ιούνιο του 2017. Επιχείρησε να «τελειώσει» τον Κόρµπιν και προκήρυξε εκλογές µε το µεγαλύτερο δηµοσκοπικό προβάδισµα (17%) που είχε συντηρητικός πολιτικός, ακόµη και από της Μάργκαρετ Θάτσερ το 1987. Ο επιτυχηµένος «αντάρτικος» προεκλογικός αγώνας των Εργατικών, όµως, ανέτρεψε τις προσδοκίες της Μέι και οδήγησε στη σηµερινή Βουλή, στην οποία βρίσκεται παγιδευµένος ο Μπόρις Τζόνσον.

Και µπορεί οι δηµοσκοπήσεις να δίνουν σήµερα προβάδισµα στους Τόρις, οι bookies όµως στοιχηµατίζουν σε µια Βουλή δίχως αυτοδυναµία, γεγονός που κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε µια νέα περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. Και αυτό ίσως γίνει «πραγµατικό» φάντασµα των Χριστουγέννων για τους κουρασµένους Βρετανούς από τις παλινωδίες του Brexit. Ενα είναι βέβαιο: όλοι γνωρίζουν από τώρα τι δώρο θα ζητήσει φέτος ο Μπόρις Τζόνσον από τον Αϊ-Βασίλη…

Μπόρις ΤζόνσονBrexit