Απόψεις|26.11.2018 16:27

Καθαρίστρια από τον Βόλο: Η µάχη της αξιοπιστίας

Έθνος Γνώμη

Μπορεί για τη συγκεκριµένη υπόθεση οι δικαστικές ενώσεις να επισηµαίνουν ορθώς ότι επιβλήθηκε η ελαφρύτερη δυνατή ποινή µε βάση έναν νόµο του 1950 ο οποίος χρήζει αλλαγής, αλλά διαφορετικές αποφάσεις δικαστηρίων για ανάλογες περιπτώσεις αποδεικνύουν ότι εφαρµόζονται κατά το δοκούν διάφορα µέτρα και σταθµά. Βεβαίως, ουδείς µπορεί να υποκαθιστά τους δικαστικούς.

Ωστόσο, διακεκριµένοι νοµικοί µε δηµόσιες δηλώσεις τους -και στο «Εθνος»- τις τελευταίες ηµέρες έβαλαν στο τραπέζι σειρά επιχειρηµάτων για την υπόθεση της καθαρίστριας, προκειµένου να υποδηλώσουν ότι το δικαστήριο θα µπορούσε να αντιµετωπίσει εντελώς διαφορετικά τη συγκεκριµένη γυναίκα, χωρίς να παραβιάσει τον νόµο.

Εποµένως, η θέση των δικαστικών ενώσεων που στέκονται στην ανάγκη αλλαγής του νόµου «περί καταχραστών του Δηµοσίου», προκειµένου να µη λαµβάνονται τέτοιες αποφάσεις, δεν καλύπτει το σύνολο του ζητήµατος το οποίο έχει προκύψει. Είναι προφανές ότι δεν µπορεί να εκδίδονται διαφορετικές αποφάσεις για ίδιες υποθέσεις – και αυτό πρέπει να γίνει αντικείµενο συζήτησης µεταξύ των δικαστών. Η εµπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη, παρότι είναι αυτονόητη στο δηµοκρατικό πλαίσιο, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδοµένη από το Δικαστικό Σώµα. Είναι µια διαρκής µάχη την οποία οφείλουν να δίνουν καθηµερινά οι δικαστικοί.

καθαρίστρια