Απόψεις|26.11.2018 16:23

ΓΣΕΕ: Της αγίας σινδόνης το ανάγνωσμα

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Το φετινό σεντόνι µε τα αιτήµατα είναι πανοµοιότυπο µε το περσινό (απεργία 14/12/17), κι αυτό µε το προπέρσινο (8/12/16), που και εκείνο παρουσιάζει ανατριχιαστικές οµοιότητες µε το σεντόνι της προηγούµενης χρονιάς (3/12/15). Τουτέστιν, δι’ αντιγραφής και επικολλήσεως κειµένων µε οριακό συντακτικό και αλλάζοντας µόνο τις ηµεροµηνίες, παράγεται το µανιφέστο το οποίο προορίζεται να κινητοποιήσει τις µάζες.

Πλην όµως έτσι ακριβώς λειτουργούν οι λατρευτικές διαδικασίες. Εχουν καθορισµένες ηµέρες εορτών που πραγµατοποιούνται σε ιερούς χώρους -εν προκειµένω η πλατεία Κλαυθµώνος που είναι αρκούντως µικρή-, έχουν και ιερά χωρία τα οποία αναγιγνώσκονται και είναι πάντοτε τα ίδια. Μόνο που οι λατρευτικές διαδικασίες απευθύνονται στην ψυχική και πνευµατική σφαίρα των πιστών και δεν έχουν σκοπό διεκδικητικό. Αφορούν τα του Θεού. Τα του Καίσαρος έχουν εναποτεθεί σε οργανώσεις σαν τη ΓΣΕΕ.

Οµως αυτές οι οργανώσεις, που ανατάραξαν τον καπιταλισµό του 19ου αιώνα, στον 20ό αγκυλώθηκαν και φαίνεται ότι ιεροποιήθηκαν στον 21ο. Αν, µάλιστα, κρίνω από την προσέλευση των πιστών, µοιάζουν µε θρησκείες υπό εξαφάνιση: ∆ιαθέτουν εορτές και ιερά κείµενα, αλλά ολοένα και µικρότερο εκκλησίασµα.

Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αγίας σινδόνης της ΓΣΕΕ είναι ότι, ενώ οι συνήθεις µονοθεϊστικές θρησκείες επαναλαµβάνουν τα κείµενα τρεις φορές στις λειτουργίες τους, η ΓΣΕΕ τα επαναλαµβάνει δις: Μία µε κεφαλαία, υπό τον τίτλο «Αγωνιζόµαστε και διεκδικούµε», και µία -αµέσως παρακάτω- µε πεζά, υπό τον τίτλο «∆ιαδηλώνουµε και απαιτούµε». Είδατε, συνάδελφοι, που βρέθηκε κάποιος να διαβάσει την προκήρυξή σας και να συγκινηθεί από το περιεχόµενό της; ∆εν εξέλιπε η περιέργεια από τον κόσµο

ΓΣΕΕ