Απόψεις|06.11.2019 19:42

Ο Χρυσοχοΐδης πληρώνει τις αμαρτίες άλλων στο Προσφυγικό

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Για εκρηκτικό πρόβλημα, έξω και πέρα από κάθε δυνατότητα διαχείρισης έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε ερωτήσεις μελών της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο υπουργός είπε την αλήθεια. Πράγματι  το πρόβλημα του Μεταναστευτικού - Προσφυγικού είναι εκρηκτικό και υπερβαίνει τις δυνάμεις της χώρας. Η δήλωσή του, ωστόσο, έγινε αφορμή για να εκδηλωθούν έντονες αντιδράσεις για ανακολουθίες της κυβέρνησης.

Η κριτική εστιάζεται στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά ασκούσε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις άθλιες συνθήκες στους καταυλισμούς μεταναστών, τις ανεξέλεγκτες ροές και εν γένει για τη διαχείριση του θέματος. Σήμερα, ωστόσο, κυβερνητικά στελέχη καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα και λίγα πράγματα έχουν αλλάξει.

Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έβαλε προεκλογικά τον πήχη στο Μεταναστευτικό τόσο υψηλά, που αναπόφευκτα περνάει σήμερα από κάτω. Οι αιτιάσεις και η κριτική στην κυβέρνησή της είναι λογικές.

Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δεν ανήκε στους πολιτικούς που προεκλογικά ονειροβατούσαν και εθελοτυφλούσαν απέναντι στις αντικειμενικές συνθήκες του προβλήματος.

Παρά ταύτα δέχεται τώρα τα «βέλη» της κριτικής, καθώς το Μεταναστευτικό σκάει στα χέρια του.

προσφυγικόΜιχάλης Χρυσοχοΐδης