Απόψεις|28.11.2018 15:32

Μπάχαλοπ

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Ο Γκάλαπ δηµιούργησε µια εταιρεία δειγµατοληπτικών σφυγµοµετρήσεων. Η σφυγµοµέτρηση ονοµάζεται poll και προφέρεται «πολ». Οι δειγµατοληπτικές σφυγµοµετρήσεις βάσει της µεθόδου Γκάλαπ ονοµάστηκαν «Γκάλαπ πολς».

Ας πούµε ότι θέλεις να µάθεις την ώρα και δεν κρατάς ρολόι. Κάνεις ένα «γκάλαπ πολ». Ρωτάς τον πρώτο που συναντάς, σου λέει «δώδεκα». Ρωτάς τον δεύτερο, σου απαντά «δώδεκα και πέντε». Ρωτάς τον τρίτο, σου λέει «έξι και τέταρτο». Αν η µέθοδος εφαρµόζεται σωστά, θα αποκλείσεις τον τρίτο (που ζει στον δικό του κόσµο) και θα βγάλεις αποτέλεσµα «δώδεκα και δυόµισι». Αν η µέθοδος εφαρµόζεται λάθος, θα συνυπολογίσεις τον τρίτο και θα βγάλεις αποτέλεσµα «ώρα 2 και πέντε».

Εξαρτάται λοιπόν τι σου παραγγέλνει αυτός που ζητάει τη σφυγµοµέτρηση. Αν θέλει να µάθει την ώρα, εφαρµόζεις την πρώτη µέθοδο και του δίνεις αποτέλεσµα «δώδεκα και δυόµισι». Αν όµως σου ζητάει αποτέλεσµα «δύο και πέντε», δεν έχεις παρά να βρεις κάποιον µε σταµατηµένο ρολόι. Ή να τον κατασκευάσεις.

Η δεύτερη και δόλια µέθοδος ονοµάζεται «Μπάχαλοπ». Η ετυµολογία είναι η εξής: Στην αρχαία εβραϊκή «µπάχαλ» σηµαίνει, κατά περίπτωση, «ενοχλώ», «ανησυχώ», «φοβάµαι» και «βιάζοµαι». Στην αραβική «µπάχαλα» σηµαίνει «γοητευτικός».

Ο πολιτικός που παραγγέλλει σφυγµοµέτρηση τύπου «Μπάχαλοπ» λέει τα εξής: «Μπάχαλ (φοβάµαι) ότι χάνω ψήφους και µπάχαλ (ανησυχώ) ότι κάτι κάνω λάθος. Φτιάξε µου, σε παρακαλώ, ένα ''µπάχαλοπ'' που να µε δείχνει µπάχαλα, αλλά γρήγορα, γιατί µπάχαλ (βιάζοµαι)».

Οπότε, το γραφείο που αναλαµβάνει το «µπάχαλοπ» σου τηλεφωνάει µες στα µαύρα µεσηµέρια, πάνω στον γλυκό τον ύπνο, και σου λέει: «Συγνώµη που µπάχαλ (ενοχλώ), αλλά κάνουµε ένα µπάχαλοπ. Μήπως έχετε ρολόι;». «∆εν πας στον διάβολο, µεσηµεριάτικα;» του απαντάς εσύ. «Εξι η ώρα, είπατε;» λέει εκείνος. «Θαυµάσια. Ευχαριστούµε για τη συµµετοχή σας. Είστε πολύ µπάχαλο»